Gıda Mühendisi Atamaları TBMM Gündemine Taşındı!

Gıda Mühendisi Atamaları TBMM Gündemine Taşındı!
Gıda mühendislerinin istihdamına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Meclise soru önergesi verildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.Dr. Murat EMİR/ Ankara Milletvekili 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde gıda mühendisi ihtiyacının gerçekçi boyutu ile tespit edilmesine yönelik politikalar geliştirmemektedir. Bu durumun sonucu olarak da gıda alanındaki politikaları belirleyen ve uygulayan tek yetkili kurum olarak Bakanlık, 4 yıllık lisans eğitimlerinde gıda alanında uzmanlığı olan gıda mühendislerinden yeterince yararlanamamaktadır. 

İlgili kanunda değişiklik yapılarak gıda mühendislerinin denetim alanları genişletilmiş olsa da, bu yasal düzenlemenin etkin ve doğru uygulanması için gereken sayıda gıda mühendisi ataması yapılmamıştır. Şu anda gelinen noktada da kamu personeli olarak çalışan gıda mühendisi sayısının son derece yetersiz olduğu bilinmektedir. Öte yandan gıda mühendisliği eğitimi veren bölüm sayısı ile kontenjanlar ülke gereksinimlerinin çok üzerindedir. Bu durum da işsiz gıda mühendisi sayısını artırmakta ve rekabet nedeniyle özel sektörde ücretlerin düşmesine neden olmaktadır. Pandemi sürecinde ise gıda mühendisleri için artık iş bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. 

Bu bağlamda 
1-
Gıda mühendisleri arasında işsizlik artarken, bu alanda yeni fakülteler açmak doğru bir karar mıdır? 
2- Gida zehirlenmelerinin günden güne artışı değerlendirildiğinde özel sektör ve kamuda gıda mühendisi istihdamı yeterli sayıda mıdır? 
3- Özel sektörde çalışan gıda mühendislerinin özlük haklarının korunmasına yönelik yasal düzenleme hazırlığı bulunmakta mıdır? 
4- Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının yemekhane denetimlerinde gıda mühendisi istihdam edilmesine yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır? 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum