ZORDUR İYİ ÖĞRETMEN OLMAK

Sıradan öğretmen anlatır.

İyi öğretmen açıkları gösterir.

Yetenekli öğretmen yapar.

Büyük öğretmen esin kaynağı olur.(William A.Ward) Alır götürür öğrenciyi yeni ufuklara, yeni dünyalara… İyi öğretmen her gün yeni şeyler söyler hayata dair.

İyi öğretmen, medeniyetin kaynağının kültür, kültürün kaynağının bilgi, bilginin kaynağının kitap olduğunu bilir. Kitap sevgisiyle donanmıştır. Sürekli okur. Bilir ki okumayan okutamaz, bilir ki kendinde olmayanı başkasına veremez.

İyi öğretmen sınavlar bitti, dersler,konular bitti demez, derste dersini yapar. Bilir ki bir öğretmen isterse konular asla bitmez! Maaşı, “helalinden” olsun ister. Öğrencilerini tartıştırır, konuşturur, düşündürür. Vicdanlıdır. Asla ama asla rahat uyku uyumaz.

İyi öğretmenin resmiyetten hariç öğrencilerinin başarılı olması için her zaman ikinci bir programı vardır. İyi öğretmen yüksek mevkilerde tanıdıkları olan ağustos böceklerine inat gerçek hikâyelerdeki yaz kış çalışan karıncaların kazanmasını ister. İyi öğretmen adaletlidir, hakkı hukuku bilir. Adil olan Allah’a güvenir. Kimsenin ah’ının kimsede kalmayacağını bilir.

İyi öğretmen, öğrencilerini yarının büyükleri olarak görür, farklı bir havası vardır.Öğrencilerine değer katar,fark yaratır onları özgür bir ortamda özgür düşünmeye ve üretmeye açık öğrenciler olarak yetiştirir. İyi öğretmen yurdu sevmenin en ucuz yolunun eğitim olduğunu bilir.

İyi öğretmen farklı düşüncelerin zenginlik olduğunu bilir ve en çok da farklı seslere kulak verir. Çünkü geleceği hassas dokunuşlar ile inşa ederken farklılıkların önemli olduğunu bilir. Eğitimde oluşacak bir zaafın başka hiçbir alandaki üstünlük ile giderilemeyeceğini bilir.

İyi öğretmen vizyon sahibidir. Bilir ki eylem olmadan vizyon bir rüyadır. Vizyon olmadan eylem vakit geçirmektir. Eyleme sahip bir vizyon ise dünyayı değiştirmektir. İyi öğretmenin uzak hedefleri vardır ve vatanın kaderini değiştirmeye taliptir.

İyi öğretmen proje odaklı düşünür. Her durumdan bir vazife,her tehlikeden bir fırsat çıkarır. Değişim ve inovasyona inanır. Rutinin dışındadır.Sorunlara,çözme odaklı ve uygulamaya dönük ,stratejik bir bakış açısıyla yaklaşır.

İyi öğretmen biraz Şeyh Edepali, biraz Dede Korkut biraz Yunus’dur. Anadoludur.Mayadır.Her gün yeniden doğuştur.Heyecandır.Ütopyadır.Hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu bilmektir.

İyi öğretmen maarif davasına inanır. ‘’Türk vatanının dağlarında, bayırlarında ve kırlarında, hatta en ücra yerlerinde kendi kendine açıp solan çiçek bırakmayacağız” düsturunu kendine şiar edinmiştir. İyi öğretmen yüreklere dokunur. İdealisttir. Asla vazgeçmez kaybedenlerin vazgeçenler olduğunu bilir.

İyi öğretmen, vatanını en çok sevenin görevini en iyi yapan olduğunu bilir. Devletçidir. Devletine sadakatle bağlıdır.’’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’’ sözünün sırrına erendir. Vatan sevgisini ve borcunu her daim yüreğinde taşır.

İyi öğretmen Anadolunun fakir dağ köylerinde ,köy köy dolaşarak kız çocuklarını okutan Ata’nın misyoneri,dağ çiçeği Sıdıka Avar’ın vizyonu, Çalıkuşundaki küçük,sarışın ve güzel bir köy kızını evlatlık alan Feride öğretmenin ince ruhudur biraz.

İyi öğretmen köy öğretmenidir biraz.Çünkü öğretmenliğin nirvanası köyde yaşanır. İmkansızlıklar ve yokluklar içinde masum yüreklere atılan her tohumun gün geçtikçe meyveleştiğini görmek kadar bir insanı mutlu eden başka bir haz bu dünyada yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hasan ŞAYIK Arşivi