Eğitimde yeni planlama: 5-6-7-9-10-11

Yukarıdaki sayıların lotoyla ilgisi yok elbette. Yüz yüze eğitime henüz başlamayan sınıflar onlar. Eminim, çocukların hepsi okullarını özlemiştir. 26 Ekim itibariyle bu sınıflardaki öğrencilerin de yüz yüze dersleri ikişer gün başlar diye tahmin ediyorum. Ara tatilden önce birinci yazılılar da yüz yüze yapılır. Sonra tüm sınıflarda belli günler yüz yüze eğitim, belli günler uzaktan eğitim şeklinde devam edilecektir.

Yazılılar demişken dersler 30 dakika olduğu için yazılılar 30 dakika olacaktır. Yani 30 dakikaya uygun sorular yöneltilecektir. Yazılılarla ilgili de resmi yazıyla bilgilendirme yapılacaktır. 

EBA'daki canlı dersler azalmaya başladı çünkü yüz yüze eğitimler başladı. EBA dışındaki platformların tercih edilmemesi olumlu olacaktır. Bu arada EBA demişken ilkokul, ortaokul, liseyi EBA1, EBA2, EBA3 olarak ayırsak faydalı olur mu diye düşündüm. Yani üç farklı televizyon gibi üç farklı web sitesi olacak.

MEB, okulların açılmasıyla ilgili arayışlarını ve planlamalarını sürdürüyor. Resmi yazılara bakıldığında 5-6-7-9-10-11. sınıflar için de yakın zamanda bir karar çıkacaktır. Okulları tüm sınıf düzeyinde açma kararı alınmalıdır. Bu karar en az 2 hafta önceden duyurulmalıdır. Sınıf düzeylerine göre Türkiye genelinde ders programını MEB yayımlamalıdır. Yüz yüze ders, canlı ders, TRT EBA TV dengesi çok iyi hazırlanmalıdır. Öğretmenlerin ek ders konusu tartışmaya kapatılmalıdır. Ders yüküne göre gereği neyse yapılacaktır. Rehberlik ve yönlendirmeye en çok ihtiyacımızın olduğu bu dönemde ek dersi konuşmak yanlış. Öğretmenler, öğrencilerinin yanındaysa sıkıntı yok. Sınıflar birleştirilse bile ders defterleri normal programa göre doldurulmalıdır. Önümüzdeki dönemde ek ders uygulaması kaldırılmalıdır. Öğretmenler belli saatlerde 5 gün mesaide olmalıdır. 

Okullarda ders dışındaki uygulamalar geçici süreyle ertelenmelidir. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri veya okul müdürlükleri farklı uygulamalarla kafa karıştırmamalıdır. Gelen resmi yazılar açık ve net cümlelerle gönderilmelidir. Bu dönemde Bakanlığın enerjisini düşürecek adımlardan kaçınmalıyız. Her yaptığımızı Sayın Bakana duyurmak zorunda değiliz. Sosyal medyada değil, kurum ve okullarda aktif olmalıyız.

Eğitim, öğrenme ve kazanım sadece canlı dersten ibaret değildir. Müfredata uygun farklı ders içerikleri de öğrencilere sunulmalıdır. TRT EBA TV yeni içeriklerle yayında. Öğrenciler, sunulan alternatifleri değerlendirerek bu dönemi en az kayıpla atlatabilir. Ortak sınavlar için örnek sınav soruları, konu özetleri, çalışma ve etkinlik kağıtları öğrencilere fayda sağlayacaktır.

Bu dönemde okullar öğrenci merkezli çalışmalarla öne çıkmalıdır. Mesela EBA'ya hiç giremeyen / girmeyen öğrencilere ulaşmalıyız. TRT EBA TV'yi hiç izlemeyenleri tespit etmeliyiz. 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için genel bir planlama yapılması şarttır. Haftalık veya aylık olarak alınacak yeni kararlara uyum herkes için zor olacaktır. 

Üniversiteler de dahil okulların tamamı belli şartlarda açılmalıdır. Ders saatleri yıl boyunca 30 dakika olmalıdır. Öğretmen ve öğrenciler için sabah ve öğle grupları oluşturulmalıdır. Günlük 2 saat de EBA canlı ders olmalıdır. TRT EBA TV yayınlarına zaten devam ediyor. İsteyen öğrenciler televizyondan derslerini takip etmelidir.

Özetle; Bilim Kurulu’nun tavsiyesiyle MEB’in gerekli planlamaları yapmasının ardından tüm sınıf düzeyinde yüz yüze eğitimlerin başlatılması olumlu olacaktır. Okullar açılırsa herkesin bozulan düzeni tekrar düzene girecektir. Öğretmen, veliler ve öğrenciler mutlu olacak. Kantinciler, okul servisleri, İŞKUR personelleri, kırtasiyeciler vb. herkesin düzeni normale dönecektir. Hatta bütüne baktığımızda ekonomik, siyasi, sosyal rahatlama olacaktır. Onun için okullar tüm kademelerde belirli günlerde açılmalıdır. Risk alırsak virüsü yeneriz; özdisiplinli olursak virüsü yeneriz. Yani okulları açarsak virüsü yeneriz. Sürekli erteleme, her alanda ülkemize kaybettirecektir.

Zeki Kara
Gazeteci-Eğitimci

 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB Personel Haberleri