Öğretmenler Haziran ve Temmuz ayları Dışında Emekli Olabilir Mi?

Öğretmenlerin emeklilik işlemleri nasıl? Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev yapan öğretmenlerin istedikleri zaman emekli olmaları sınırlandırılmıştır. Bir öğretmenin emekliye ayrılması, sadece yılın Haziran ve Temmuz aylarında mümkün olabiliyor

Bütün çalışanlar emeklilik şartlarını tamamladıktan sonra kendi canları ne zaman isterse emeklilik talebinde bulunabilirken, sadece MEB’e bağlı öğretmenler haziran ve temmuz ayı dışındaki bir zamanda emeklilik talebinde bulunamıyorlar. Aslında bu hem insan hak ve hürriyetlerine aykırı olduğu gibi Anayasa’mızın da birçok kuralına aykırı…

Devlet memurları, özel kanunlarında belirlenen şartlar dahilinde emekliye ayrılabilmektedirler.

Emekli olabilmek için gerekli koşulları taşıyan memurların istedikleri zaman emekli olmaları mümkün olabilmekle birlikte, özel kanunlarla ilave şartlar getirilen memurlar da vardır. Bu memurlar arasında öğretmenler de yer almaktadır.

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Sandık iştirakçilerinin emeklilik hakkı elde edebilmeleri için gereken yaş ve hizmet süresi şartlarını belirlemiştir. Ayrıca, emeklilik hakkı elde etmelerine rağmen, bazı memurların istedikleri zaman emekliye ayrılmalarına özel kanunlarla sınırlama getirilmiştir. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev yapan öğretmenlerden bazılarının istedikleri zaman emekli olmaları da engellenebilmektedir.

Öğretmenlerin emekliliği

652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname;

-Öğretmenlerin emeklilik işlemlerinin Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılacağına,

-Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesinin, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesi şartına bağlı olacağına hükmetmiştir.

Bu düzenlemeye göre, Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev yapan öğretmenlerin istedikleri zaman emekli olmaları sınırlandırılmıştır. Bir öğretmenin emekliye ayrılması, sadece yılın Haziran ve Temmuz aylarında mümkün olabiliyor. Öte yandan, geçerli bir mazereti olan ya da görev yaptığı il sınırları içerisinde sınıf ve branşında öğretmen fazlalığı bulunan öğretmenlerin talepleri üzerine Haziran ve Temmuz ayları dışında emekli olabilmeleri ise, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygun görülmesi durumunda mümkün olabiliyor.

Ancak, öğretmenlerin istedikleri zaman emekli olmalarına sınır getiren düzenlemenin, norm fazlası olan öğretmenler ile alanında il sınırları içinde norm fazlası öğretmen bulunan öğretmenleri kapsamayacağını; durumu bu şekilde olan öğretmenlerin diğer koşulları taşıyor olmaları durumunda Haziran veya Temmuz ayını beklemeden emekli olabileceklerini değerlendirmekteyiz.

Salih HAZIR

Eğitimci YAZAR

Kamubiz.com ÖZEL HABER

(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

MEB Personel Haberleri