Sözleşmeli öğretmen uygulası kaldırılsın teklifi (Aralık 2021)

Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi. Teklif ile; sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin düzenlemenin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini bilgilerinize arz ederim. Bayram Yılmazkaya Gaziantep Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

25 Temmuz 2016 tarihinde çıkarılan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mülakatla alima dayalı sözleşmeli öğretmenlik uygulaması başlatılmıştır. 2016 yılında doğu ve güneydoğu illerinde öğretmen tutmak için KHK ile geri getirilen sözleşmeli öğretmenlik sistemi yaklaşık 5 yıldır onlarca probleme neden olmuştur. Bu sömürü sisteminin acilen kaldırılması gerek. 

AKP Hükümetleri bununla yedek iş gücü sayısını arttırarak öğretmenlerin hem devlet okullarında hem de özel okullarda ucuz, güvencesiz ve esnek iş gücü olarak çalıştırılabilmesinin yolunu açmıştır. 

Kadrolaşmaya ve güvencesiz istihdama neden olan sözlü sınava dayalı sözleşmeli öğretmenlik atamasının, büyük hak kayıplarına yol açtığı gibi ülkenin geleceğine de zarar verdiği ortadadır. 

Sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlere göre SGK kesintisinden dolayı ek ders ücretleri daha az olduğu gibi daha önce vergi dilimine girmekte ve maaşlarından daha çok kesinti yapılmaktadır. Özlük haklarında çok büyük eksiklikleri olan sözleşmeli öğretmenlerin, il içi, il dışı, özür grubu atama hakları yoktur. İdare baskısı ile sözleşmeli öğretmene "zorla", eşinden-çocuğundan ayrı, özlük ve mali haklarından mahrum bırakılarak görev yaptırılmaktadır. 

Son yıllarda AKP Hükümetlerinin eğitime yönelik siyasi kadrolaşmayı esas alan, güvencesizliği dayatan ve piyasalaştırmayı amaçlayan baskıcı müdahaleleri, eğitim kurumlarımızı değersizleştirmektedir. Buna karşın AKP döneminde öğretmenliğin toplumsal önemi göz ardı edilmiş ve öğretmenler mesleki, iktisadi ve hukuksal birçok sorunla karşı karşıya bırakılmışlardır. 

Öğretmenler bugün İktidarın ücretli öğretmenlik ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamaları ile güvencesiz esnek çalışma koşullarına zorlanmaktadır. 

Öğretmenlerin mesleklerini icra ederken sahip oldukları koşulların verimliliğinin sağlanması ve öğretmenlere kendilerini mesleklerine konsantre olabilecekleri imkanların verilmesi zaruridir. 

AKP İktidarında eğitimde kalıcı çözümler geliştirilmediği için ataması yapılmayan öğretmen sayısı sistematik bir şekilde yükselmiştir. Resmi verilere göre Milli Eğitim Bakanlığının kadrolu öğretmen sayısı 774 bin 536, sözleşmeli öğretmen sayısının 114 bin olduğu ülkemizde acilen sömürü aracı olarak kullanılan sözleşmeli öğretmenlik statüsü kaldırılmalıdır. 

Verdiğimiz bu yasa teklifiyle değerli eğitim emekçisi öğretmenlerimizin eşit  statüde mesleklerini ifa etmeleri için Kanun Hükmünde Kararname ile getirilento bu garabet düzenlemenin ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. 

ÖZEL BARINMA HİZMETİ VEREN KURUMLAR VE BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1-15/8/2011 tarihli 652 Sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4'üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB Personel Haberleri