Hükümetten Emeklilere Müjde! Maaşlar Artacak, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geliyor

Emeklilerin gelirini artırmak amacıyla hükümet harekete geçti. 2025'in son çeyreğinde devreye alınacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emekli vatandaşlara ek gelir sağlayacak ve daha fazla tasarruf imkânı sunacak. İşte TES hakkında merak edilen

TES ile Ek Gelir İmkânı

Sabah'tan Önder Yılmaz'ın haberine göre, hükümet, emeklilerin gelirlerini yükseltmek için adım atıyor. 2025 yılına kadar hayata geçecek olan TES, Otomatik Katılım Sistemi'nin işveren katkısıyla ikinci bir emeklilik basamağına dönüştürülecek.

TES, çalışanların emekli olduklarında yaşayacakları gelir kaybını telafi etmeye odaklanacak. Yeni kıdem tazminatı sistemi olarak da görülen bu yapı, 2025'in dördüncü çeyreğinde yasal düzenlemelerle uygulamaya geçecek.

Devlet, İşveren ve Çalışan Katkı Yapacak

TES ile çalışanın brüt maaşından kesintiler yapılırken, işverenin de belirli bir oranda katkı yapması öngörülüyor. Devlet de bu katkıya destek sağlayacak. Böylece hem sosyal güvenlik sisteminden hem de TES’ten emekli maaşı alınabilecek.

Bir örneğe göre, çalışanın maaşından 500 TL kesilirse, işveren de 500 TL katkıda bulunacak ve devletin desteği ile bu tutar çalışanın bireysel hesabına aktarılacak.

TES’in Kapsamı

TES’in, 4/A’lı işçiler ve 4/C’li memurları kapsaması planlanıyor. Bağ-Kur’lular ise bu sisteme dahil edilmeyecek. Sisteme giriş ve çıkış şartları düzenlenecek ve yalnızca emeklilik koşullarını sağlayanlar TES’ten çıkış yapabilecek.

Kıdem Tazminatı Emeklilikte Alınacak

TES kapsamında, kıdem tazminatı işten ayrılma durumunda değil, emeklilik döneminde alınacak. Ancak 60 yaşına kadar işten ayrılan katılımcılar, kıdem tazminatlarının belirli bir oranını alabilecek, kalan kısmı ise emeklilikte verilecek.

Katılımcı Sayısı Artacak

Bireysel emeklilik sistemi ve otomatik katılım sistemi de TES ile geliştirilecek. Daha fazla tasarruf bilincinin kazandırılması ve sistemin cazibesinin artırılması amacıyla, BES fonlarına erişim imkânı ve sadeleştirilmiş kesintiler ile katılımcı sayısının artması hedefleniyor

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Emekli Haberleri