Memurlara Şok: Her Ay 14.500 TL Daha Az Maaş! Memur-Sen Sessiz!

Prof. Dr. Aziz Çelik, AK Parti'nin memur emeklilerine yönelik seyyanen zam uygulamasının emekli maaşı ve kıdem tazminatı hesaplamalarında büyük mağduriyete yol açtığını belirtti.

BirGün yazarı Aziz Çelik, AK Parti'nin bir yıl önce Meclis'ten geçirdiği bir yasa ile memur emeklilerini mağdur ettiğini yazdı. Temmuz 2023'te yapılan yasal düzenleme, emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını öngörüyordu. Ancak, Çelik'in belirttiğine göre, bu düzenleme özellikle memur emeklileri için ciddi bir mağduriyet oluşturdu. Temmuz 2024 itibariyle, bir memur emeklisinin alması gereken emekli maaşından 14.500 TL daha düşük aylık aldığı ortaya çıktı. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde en düşük memur emeklisi, en düşük memur maaşının yüzde 72’si oranında emekli aylığı alırken, Temmuz 2024 itibariyle bu oran yüzde 38’e geriledi.

Prof. Dr. Aziz Çelik'in Yazısından İlgili Bölüm

"Kamu görevlilerine, yani memurlara 'ilave ödeme' (seyyanen zam) öngören 7456 sayılı torba kanun 15 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun ile 375 sayılı KHK’ye Ek Madde 40 eklendi. Kanuna göre memurlara 15 bin 965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılması kabul edildi. Böylece Temmuz 2023’ten geçerli olmak üzere memur maaşlarına seyyanen 8 bin 138 TL eklendi. İlave ödeme Ocak 2024’te 12 bin 147 TL’ye, Temmuz 2024’te ise 14 bin 492 TL’ye yükseltildi.

Ancak bu yasa şeytanın bile aklına gelmeyecek tuzaklar içeriyor. AKP tarafından kanuna konulan özel hükümler nedeniyle 'ilave ödeme' veya seyyanen zam emekli aylıklarının hesabında dikkate alınmıyor. İlave ödeme memurların aylıklarına eklenmiyor ve adeta bir sosyal yardım gibi ayrıca ödeniyor. Diğer bir ifadeyle, tıpkı emeklilere yapılan ve kök aylıklara eklenmeyen Hazine katkısı gibi memurlara da maaşlarından ayrı bir ilave ödeme yapılıyor.

İlave ödeme memurların emekli ikramiyelerine yansımıyor ve işçilerin kıdem tazminatı hesabında da dikkate alınmıyor."

Memur-Sen’in Sessizliği

Çelik, Memur-Sen'in bu konuda sessiz kaldığını ifade etti. "Ayda 14.500 TL kayıp için ne AKP ne de Meclis önünde protesto eylemi yaptı," dedi. "Bu, çifte standartlı sendikacılıktır!" diye ekledi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Emekli Haberleri