Bedelli askerlik düzenlemesi Resmi Gazetede yayımlandı! İşte yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanların bedelli ve dövizle askerlik durumu

Bedelli askerlik ve dövizle askerlikte yeni düzenleme 13 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin durumu..

Bedelli askerlikte yeni uygulamalar getiren 7415 sayılı Kanun 13 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık bakaya kalanlar da bedelliye başvurabilecek

Bedelli askerliğe ilişkin düzenlemeler de içeren 7415 sayılı Kanun 13 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

Kanunun 17. maddesi üzerinde yaptığımız incelemeye göre;

1- Bedelli askerliğe atık sadece sağlık muayeneleri sonrasında askerliğe elverişli olanlar alınacaktır.

2- Bedelli askerlik bedeli, müracaat tarihi itibariyle değil ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı esas alınarak ödenecektir. Memur aylık katsayısı yılda iki kez belirlendiği için sorun yaşanıyordu.

3- Yeni düzenlemeye göre, bakaya, saklı veya yoklama kaçağı olanlar da bedelli askerliğe müracaat edebilecektir. Bu yeni bir uygulamadır. Ancak seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkını elde edip de kendi isteğiyle vazgeçenler, bedelli askerlikten yararlanamayacak.

İŞTE KANUNDA YER ALAN YENİ DÜZENLEME

MADDE 17- 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına “İstekli” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve askerliğe elverişli” ibaresi, “240.000 gösterge rakamının” ibaresinden sonra gelmek üzere “ödemenin yapıldığı gün geçerli olan” ibaresi eklenmiş, ikinci fıkrasının üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmış, ikinci fıkrasının son cümlesi ile maddenin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye altıncı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.

“Seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmez.”

“(6) Bedelli askerlik hizmetinden;

a) Fiilî askerlik hizmetine başlayanlar,

b) Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar,

yararlanamazlar.”

“(7) Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her ayı için, bu maddenin birinci fıkrasındaki tutara ilave olarak ek bedel alınır. Ek bedel, 3.500 gösterge rakamının ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ile geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kaldıkları toplam sürenin her ayının çarpımı sonucu bulunur. Bu fıkrada belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilir. Bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanır.”
gazetememur

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Gündem Haberleri