Deutsche Bank'tan Asgari Ücret Zammı İçin Tahmin

Dünyaca ünlü Deutsche Bank, Türkiye'nin yaklaşan asgari ücret artışıyla ilgili öngörülerini paylaştı. Banka, bu artışın, hükümetin enflasyonla mücadelesinde ne kadar başarılı olduğunu göstereceğini vurguladı ve beklenen zam oranını açıkladı.

Asgari Ücret Zammı İçin Beklentiler

Deutsche Bank, Türkiye'deki asgari ücretin gelecekteki seyrini değerlendirdi. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın 2025 yılı için belirlediği enflasyon hedeflerine daha yakın bir zam oranı umuyor. Aralık ayında başlaması beklenen asgari ücret görüşmeleri öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yılki yüzde 49'luk artış kararına dikkat çekildi. Merkez Bankası, enflasyonu bu yıl yüzde 38'e, 2025 sonuna kadar ise yüzde 14'e düşürmeyi hedefliyor. Türkiye'de işgücünün büyük bir kısmının asgari ücretle çalıştığı biliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi ekibiyle daha piyasa dostu politikalara odaklanırken, Şubat ayında göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, faiz oranlarını yüzde 50'ye yükseltti.

2025 Ocak İçin Enflasyon ve Asgari Ücret Tahminleri

Deutsche Bank analistleri Christian Wietoska ve Yiğit Onay, yıl sonu enflasyonunu yüzde 42, 2025 için ise yüzde 23 olarak tahmin etti. Analistler, gelecek yıl fiyat baskılarının azalacağını öngörüyor ve 2025'te asgari ücrete tek bir zam yapılacağını varsayarak yüzde 25-30 arasında bir artış bekliyorlar. Benzer bir mesajın iş dünyası tarafından hükümete iletildiği belirtiliyor.

Bloomberg'in haberine göre, hükümet, bu konuda yorum yapmaktan kaçındı. Deutsche Bank, asgari ücret artışının Merkez Bankası'nın enflasyon tahminleriyle uyumlu olmasının, yatırımcılara Türkiye'nin enflasyonu kontrol altına alma konusundaki ciddiyetini göstereceğini belirtti. Wietoska ve Onay, yüzde 30'un üzerindeki bir artışın, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerine ulaşmasını zorlaştıracağını ifade etti ve yüzde 25'e yakın bir artışın ideal olabileceğini eklediler.

Gündem Haberleri