Emekli ve Memur Zammı Öncesi Temmuz Ayı Enflasyon Beklentisi Açıklandı

Foreks Haber ve BloombergHT, temmuz ayına ilişkin enflasyon beklenti anketlerinin sonuçlarını açıkladı. Ekonomistler, aylık enflasyonda yeniden bir artış öngörüyor.

TÜİK Enflasyon Rakamlarını 5 Ağustos'ta Açıklayacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon rakamlarını 5 Ağustos Pazartesi günü saat 10:00'da açıklayacak. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre, piyasa temmuz ayında enflasyonda hızlanma bekliyor.

Foreks Haber Anketi: Aylık Medyan Tahmin %3,38

Foreks Haber’in 19 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankette, temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) medyan tahmin %3,38, ortalama tahmin ise %3,30 artış olarak öngörülüyor. Ekonomistler, elektrik zammı ile ÖTV ayarlamaları nedeniyle akaryakıt ve sigaraya yapılan yüksek zamların temmuz ayı TÜFE enflasyonuna ciddi katkı yapacağını belirtiyor.

Yıllık TÜFE Beklentisi %62,03

Foreks Haber anketinde, temmuz ayı yıllık TÜFE verisi için medyan ve ortalama tahmin %62,03 artışa işaret ediyor. Aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri ise sırasıyla %4,00 ve %2,00 arasında değişirken, yıllık tahminler %63,00 ile %59,86 bandında yer alıyor.

BloombergHT Anketi: Aylık Enflasyon Beklentisi %3,3

BloombergHT'nin 22 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği anket, temmuz ayında aylık enflasyonun %3,3 seviyesine yükseleceğini öngörüyor. Anketteki medyan tahmine göre, yıllık enflasyonun %62 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, temmuz enflasyonunda en düşük aylık beklenti %2,5, en yüksek beklenti ise %4 oldu.

Yıllık Enflasyon Tahminleri %60,6 - %68,9 Aralığında

Yıllık olarak bakıldığında temmuz ayı için en yüksek enflasyon tahmini %68,9, en düşük tahmin ise %60,6 olarak kaydedildi.

Yıl Sonu Enflasyon Beklentileri Geriledi

BloombergHT’nin anketinde, katılımcıların 2024 sonuna ilişkin enflasyon beklentileri bir önceki anket dönemine göre 1 puan gerileyerek %42 olarak açıklandı. Foreks Haber anketinde de ekonomistlerin 2024 yıl sonu enflasyonu için beklentisi, geçen ayki %43,59 seviyesinden gerileyerek, medyan tahmin %43,00, ortalama tahmin ise %43,30 seviyesinde oluştu.

TCMB’nin Yıl Sonu Tahminleri ile Uyumlu

Katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yıl sonu tahmini olan %34-42 aralığına yaklaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Gündem Haberleri