Kredi kartıyla kurban satın alınır mı? Diyanete göre kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir?

16 Haziran Pazar günü idrak edilecek Kurban Bayramına sayılı günler kala, vatandaşlar "Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir, Taksitle kurban alınabilir mi?" sorusuna cevap arıyor. İşte Diyanetin kredi kartıyla kurbanlık alınmasına ilişkin görüşü..

Kredi kartıyla kurban satın almak caizmidir? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan alınan bilgiler...

Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.

Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması hâlinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.

Taksitle kurban alınabilir mi?

Taksitle kurban almak dinen uygun mu? Kurban ibadetinin geçerli olması için kişinin, ibadet amacıyla kendi mülkiyetinde bulunan belirli nitelikleri haiz bir hayvanı kesmesi gerekir. Mülkiyet ise hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

Bu itibarla, taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal da alıcının mülkiyetine geçtiği için kurban kesmesini gerektirecek mali imkâna sahip olan kişinin bu yolla aldığı hayvanı kurban etmesinde bir sakınca yoktur.

yenişafak

Gündem Haberleri