Kredi ve Konut Faizlerinde Düşüş, Mevduat Faizleri Yükselişte: İşte Güncel Oranlar

Kredi ve konut faizlerinde düşüş trendi hız kazandı. Rezervlerdeki artış, güçlü yabancı yatırım girişleri ve KKM’deki çözümler sayesinde likidite fazlası oluştu ve bu da faiz oranlarının düşmesine yol açtı. Güncel faiz oranlarına birlikte göz atalım.

Yabancı Yatırımlar ve Rezerv Artışı Faizleri Düşürüyor

Yabancı yatırım akışındaki hızlanma ve döviz rezervlerindeki artış, Türk lirası (TL) likiditesini artırarak piyasalardaki faiz oranlarının düşmesine katkıda bulundu. Enflasyonla mücadele devam ederken, kredi faiz oranları da buna bağlı olarak güncellendi.

İhtiyaç kredisi faiz oranları 8 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye, yani %71,65’e geriledi. 12 Temmuz’da %77,90 olan bu oran, 6 Eylül itibarıyla %71,65 seviyesine düştü. Konut kredisi faiz oranlarında da Temmuz’dan bu yana gevşeme devam ediyor.

Güncel Faiz Oranları

Mevduat faizleri yüksek getiri sunmaya devam ederken, kredi ve konut faizlerinde düşüş yaşanıyor. İhtiyaç kredisi faiz oranı %71,65 ile son 6 ayın en düşük seviyesine indi. Bu oran, Temmuz ayında %77,90 iken, Eylül ayında %71,65’e geriledi.

İhtiyaç Kredisi Faizlerindeki Düşüş

Kredi faizlerindeki düşüşün temel sebebi, piyasadaki likidite fazlası. İhtiyaç kredisi faiz oranları, 29 Mart 2024’te %86,15 ile zirveye ulaştıktan sonra, 6 ayda 14,5 puanlık bir düşüş gösterdi. Tüketici kredisi faiz oranları da 12 Temmuz’da %75,24 iken, 6 Eylül’de %68,79’a düştü. 2023 sonundan itibaren ihtiyaç kredilerinde yaklaşık 300 milyar TL’lik bir artış yaşanarak toplamda 1,8 trilyon TL’yi geçti.

Konut Kredisi Faizlerindeki Düşüş

Konut kredisi faiz oranları, Temmuz’dan bu yana düşmeye devam ediyor. Bu durum, gayrimenkul alımlarında da olumlu bir etki yarattı. Ev almayı düşünenler için aylık taksit ödemeleri 5 bin TL azaldı. Özel bankalardan 10 yıl vadeli %2,97 ile %3 arasında değişen faiz oranlarıyla 1 milyon TL'lik konut kredisi kullananlar, daha düşük aylık taksit ödemeleri yapabiliyor. Ayrıca mevduat faizlerindeki düşüş beklentisi ve faiz indirimi sinyalleri, konut alıcılarını harekete geçirdi.

Mevduat Faiz Getirileri

Mevduat faiz oranları, risksiz yatırım arayanlar için yüksek getiriler sunmaya devam ediyor. Bankalar, 32 günlük vadeli mevduatlarda %44-45 seviyelerinde faiz teklif ederken, bazı bankalar bu oranı %53’e kadar yükseltiyor. Mevduat faizleri, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunmaya devam ediyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Gündem Haberleri