Meclisin Yeni Dönem Gündemi: Maaş Sistemi, Emeklilik, Esnek Çalışma ve 3600 Ek Gösterge

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 30 Temmuz'da tatile girmesinin ardından, gözler yeni yasama dönemine çevrildi. Milyonları ilgilendiren birçok düzenleme, Meclis'in gündeminde yer alacak. Bu kapsamda, Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi, çalışma

Yeni yasama dönemine yılın son çeyreğinde başlayacak olan TBMM, sosyal konularda önemli değişikliklere imza atmaya hazırlanıyor. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, işte yeni dönemde gündeme gelecek olan düzenlemeler:

1. Emekli Maaş Bağlama Sistemi Gözden Geçirilecek Milyonlarca emekli ve çalışanı ilgilendiren bu düzenleme ile emekli maaş bağlama formülleri yeniden ele alınacak ve mevcut karmaşık sistem sadeleştirilecek. Orta Vadeli Program’da da yer alan bu reform kapsamında, prime esas kazançların yanı sıra çalışma gün sayısının etkisi de artırılacak. Böylece, çalışanların daha uzun süre sistemde kalmaları teşvik edilecek ve yüksek prim ödeyenlerin daha yüksek emekli maaşı alması sağlanacak.

2. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Orta Vadeli Program’da yer alan bir diğer önemli düzenleme ise Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) olacak. Bu sistemle çalışanlara ikinci bir emekli maaşı imkanı sunulacak. Yılın son çeyreğinde hayata geçmesi planlanan bu ikinci emeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) aracılığıyla uygulanacak ve çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu dışında ek bir emekli maaşı ya da toplu para alma imkanına kavuşacak.

3. Bağ-Kur Prim Gün Sayısının Azaltılması Yeni sistemde, özellikle küçük esnaf için Bağ-Kur prim gün sayısı SSK primleriyle eşitlenerek 7200 güne düşürülecek. Bu düzenlemeyle küçük esnaf, 9 bin gün yerine 7200 gün prim ödeyerek 5 yıl erken emekli olabilecek.

4. Emekli Maaşları Emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısındaki artış, 2024’te emekli olacakların 2025’e göre daha yüksek maaş almasını sağlayacak. Bu konuda yaşanabilecek sorunları önlemek için çalışma yapılması planlanıyor.

5. Çalışma Günlerinin Azaltılması Dünya genelinde tartışılan çalışma günlerinin azaltılması konusu Türkiye’de de gündemde. 4 gün iş, 3 gün tatil şeklinde formüle edilen bu yeni sistemle, özel sektörde haftalık çalışma süresi 45 saatten 35-40 saate düşürülebilecek.

6. 3600 Ek Gösterge Kamu çalışanlarını ilgilendiren bu düzenleme ile 1. dereceye ulaşan tüm kamu personelinin otomatik olarak 3600 ek göstergeye yükseltilmesi planlanıyor. Bu sayede unvanlar arasındaki ek gösterge farklılıkları ortadan kaldırılacak ve yeni bir düzenlemeye gerek kalmadan otomatik bir sistem devreye girecek.

7. Ev Kadınlarına Emeklilik Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşması ve emeklilik hakkı kazanması için çalışmalar yapılacak. Aile Koruma Paketi kapsamında, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, kadınlara çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ve yaş şartında indirim gibi imkanlar sunulacak.

8. Esnek Çalışma Modeli Özel sektörde çalışma saatlerinin düşürülmesinin yanı sıra, kamuda da esnek çalışma modelleri devreye alınacak. Orta Vadeli Program’da yer alan bu düzenlemeyle memurlar, esnek mesai saatlerinden yararlanabilecek ve uygun alanlarda uzaktan veya evden çalışma imkanı bulabilecek.

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri