Merkez Bankası Yarın Faiz İndirecek mi? İşte Ekonomistlerin Tahminleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yarın faiz kararını açıklayacak. Piyasalar bu kararı yakından takip ederken, ekonomistlerin tahminleri de belli oldu.

Yurt içi piyasalarda dikkatler yarın TCMB'nin açıklayacağı para politikası kararlarına çevrilmiş durumda. Merkez Bankası'nın faiz kararı 20 Ağustos Salı günü saat 14.00'te açıklanacak.

Ekonomistler ve yabancı bankacılık kuruluşları, PPK kararına dair beklentilerini paylaştı:

  • AA Finans: Anketine katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB'nin ağustos ayında politika faizini yüzde 50'de sabit tutmasını bekliyor. Yıl sonu politika faizi beklentisi ortalaması ise yüzde 46,50 olarak hesaplandı. 12 ay sonrası için beklenti yüzde 33,30'a geriledi.

  • Reuters: Ekonomistler, enflasyondaki düşüşle birlikte yıl sonundan önce TCMB'nin ilk faiz indirimini yapmasını bekliyor. Yıl sonu politika faizi medyanı yüzde 45 olarak tahmin edilirken, bazı ekonomistler ilk indirimin ekim, kasım veya aralık aylarında gerçekleşebileceğini belirtti.

  • Bloomberg HT Anketi: 29 kurumun katıldığı ankette, ağustos toplantısında TCMB'nin faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağı öngörülüyor. Yıl sonu politika faizi tahminleri ise yüzde 47,5 seviyesinde. Anket katılımcılarının çoğu, faiz indiriminin yılın son çeyreğinde başlamasını bekliyor.

  • Morgan Stanley: Yılın geri kalanında politika faizinin sabit kalmasını bekliyor.

  • Citi ve JPMorgan: Citi analistleri, TCMB'nin Kasım ayına kadar faiz değişikliği yapmayacağını öngörürken, JPMorgan'dan Mustafa Bağrıaçık, ekim veya kasımda faiz indirimlerinin başlamasını beklediklerini belirtti.

Ekonomistler genel olarak, TCMB'nin sıkı para politikasını sürdüreceğini ve faiz oranlarının sabit kalacağını, ancak enflasyonla mücadele sürecine bağlı olarak yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimi olasılığının arttığını ifade ediyorlar

Gündem Haberleri