696 sayılı KHK işçilerine dayatılan zorunlu emeklilik son bulsun!

Taşerondan kadroya geçen işçileri mağdur eden ‘Zorunlu Emeklilik’ uygulaması düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı.

Öz Sağlık-İş Sendikası Stratejik Araştırmalar Merkezi (ÖZ-SAM) taşerondan kadroya geçen işçiler için büyük mağduriyet oluşturan ‘Zorunlu Emeklilik’ uygulaması ile ilgili düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş ve bağlı sendikaların çalışma hayatında yaşanan sorunlara yönelik bilimsel tespitler getirerek sendikal hayatta önemli kazanımların doğmasına vesile olduğunu kaydetti. Kamuda taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini kabullenemeyen bir kesimin olduğunu belirterek sözlerine devam eden Arslan, “2018 yılından bu yana kabullenilmeyen bir kadro süreci yaşanıyor. Birçok sorun ile karşı karşıya kalıyoruz. Ancak bu karşı koyuş bizi yolumuzdan döndüremeyecek. Nasıl ki taşeronun sonlanmasına, tayin ve becayiş hakkının kazanılmasına imza attık ise zorunluluk emeklilik konusunun da çözümüne imza atacağız” ifadelerini kullandı.

“TAŞERON BİTTİ, YENİ SORUNLAR BAŞLADI”
Programın ev sahipliğini yapan Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert ise yaptığı konuşmada, kadro düzenlemesinin çalışma hayatı için büyük bir reform olduğunu ancak uygulamada birçok sorun yaşandığını belirtti. Sert, “Görevlerini hakkıyla ve layıkıyla yerine getiren emekçi kardeşlerimin, emeklilik haklarını elde etmelerinin ardından hiç istemedikleri halde doğrudan emekliye sevk edilerek çalışma yaşamları sonlandırılmaktadır. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ilkesiyle çelişen bu düzenleme, kamu hizmetlerinin asli ve sürekli sunumu önünde de önemli bir engel oluşturmaktadır” dedi.

“ANAYASAL EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI BİR UYGULAMA”
Zorunlu emekliliğin sadece 696 sayılı KHK işçisine uygulanıyor olmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Sert, “Emekliliğin yaş ve prim ödeme gün sayısına ilaveten kişinin tercihine dayalı niteliği, KHK düzenlemesi ile yok sayılmaktadır. Bir yandan finansal dengeleri sağlamak üzere sosyal güvenlik reformları ile emeklilik yaşları yükseltilirken, 696 KHK işçilerinin erken yaşlarda zorunlu emekliliğe tabi tutulmaları büyük bir çelişki oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

milligazete

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri