'Adalet Hizmetleri Sınıfı' ihdas edilmesi ve sendika kurulabilmesi hakkında kanun teklifi

Devlet Memurları Kanunu ile Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi. Teklif ile, Devlet Memurları Kanunu kapsamında 'Adalet Hizmetleri Sınıfı' ihdas edilmesi ve adalet hizmetleri kolunda sendika kurulabilmesine olanak sağlanması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim ve gerekçesi ektedir.Gereğini saygılarımla arz ederim. Feridun BAHŞİ Antalya Milletvekili

GENEL GEREKÇE 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olarak hizmet veren adliye çalışanları; ülkemizde hizmet veren emniyet, jandarma, din hizmetleri, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfındaki memurlar gibi kendi alanına özgü olarak adalet hizmetlerini üstlenmelerine rağmen Adalet Hizmetleri Sınıfında değil, Genel İdare Hizmetleri sınıfında sayılmalarından dolayı özlük haklarında önemli eksiklik ve sorun yaşamaktadırlar. 
Toplumun genelince adliye personelinin mesleğinin zorlukları bilinmekte iken adalet personelinin, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunumun 36. Maddesi içinde sayılan Genel İdare Hizmetleri Sinifi kapsamına sığmadığı ortadadır. 

Ayrıca, adliye çalışanlarının büro memurları gibi genel idare hizmetleri sinifinda yer alması anayasamızın temel ilkelerinden olan "ölçülülük" ilkesine aykırı olduğu düşüncesindeyiz. 

Bu çerçevede 657 Sayili Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesine adalet teşkilatında görev yapmakta olan adalet personelini kapsayan "XIII. ADALET HİZMETLERİ SINIFI" eklenmelidir. 

Ayrıca, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 5. Maddesindeki hizmet kolları arasına "12. Adalet hizmetleri." eklenmelidir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak hizmet veren adalet personelinin Adalet Hizmetleri Sınıfına alınması, geçmişte bu sınıftan sayılmamaları nedeniyle eşitler arasında oluşan ayrımcılığın giderilmesi amaçlanmaktadır. 
MADDE 2- Madde ile Adalet Personelinin Adalet Hizmetleri sınıfına alınması için Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme kanunlarında da değişiklik yapılması amaçlanmaktadır. 
MADDE 3- Yürürlük maddesidir. MADDE 4- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'nci maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir. 
"XIII. ADALET HİZMETLERİ SINIFI - Bu sinif, Adli ve İdari Yargıda görev alan Adliye Personeli, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı, Yüksek Mahkemeler, Yüksek Seçim Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Sayıştay, İl ve İlçe Seçim Kurulları ile İcra Müdürlükleri'nde adalet hizmetleri sunan personeli kapsar.' 
MADDE 2- 25/6/2001 tarihli ve 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 5'inci maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir. 
"12. Adalet hizmetleri." 
MADDE 3- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.  

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri