Aile Bakanlığında ek ders ücreti karşılığında çalışan meslek elemanları durum tespit raporu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında ek ders genelgesi kapsamında çalışan meslek elemanlarına ilişkin durum tespit raporu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı taşra teşkilatında; 16/03/2015 tarihli ve 2015/7446 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki ‘Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ders ve Ek ders Saatlerine İlişkin Esasların 7. Maddesinin 1. Fıkrasının d) bendi uyarınca yıllık Bakanlık Makamı oluru ile çalışmaktadırlar. Ek ders ödemeleri ise 657 sayılı kanunun 176. Maddesi baz alınarak genel bütçe kaleminden yapılmaktadır.  

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Ek ders karşılığı çalışan Meslek Elemanının (Bu kapsamda çalışan meslek elemanları kendilerine ‘Ek dersli’ denilmesini mesleklerinin ve unvanlarının önemsizleştirilmesi nedeniyle bu tabiri kabul etmemektedir. Bu nedenle rapor içerisinde ‘Ek dersli’ yerine Meslek Elemanları kavramı kullanılacaktır.) onaylarının uzatılması için her yıl aralık ayı içerisinde olur verilmektedir. Bu olur ile görevlendirilen personelin 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında çalışması sağlanmaktadır.

Aile ve Sosyal Hizmetlere bağlı kurum ve kuruluşlarda Ek ders ücreti karşılığında görev yapan Sosyolog, Öğretmen, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Hemşire, büro memuru vb. meslek gruplarından yaklaşık 3500 personel (son alınan personel sayılarının belli olmaması nedeniyle tam sayı bilinmemekle birlikte) Bakanlığın taşradaki; Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerinde, Engelli ve Yaşlı Bakım Hizmetlerini Değerlendirme Heyetinde, Kadın Hizmetleri Biriminde, Koruyucu Aile Biriminde, Korunmaya ihtiyacı Olan Çocuk Biriminde, Sosyal Ekonomik Destek Birimlerinde, Şehit Yakınları ve Gaziler Hizmet Birimlerinde, İl Müdürlüklerinde idari ve mali hizmetler biriminde, Kalite Yönetim Sistemi Biriminde, Araştırma Geliştirme (ARGE) Biriminde, Halkla İlişkiler Biriminde, Personel İşleri Birimlerinde çalışmaktadır. Dolayısı ile bakanlığın tüm birimlerinde görev almaktadırlar.

Kadrolu meslek elemanları gibi sahada dezavantajlı ve ihtiyaç sahibi olan ailelerin, evlerine giderek durumu tespiti yaparak bu vatandaşlara uygun hizmet modelinden faydalanmalarını sağlamak amacıyla raporlar hazırlayıp ilgili makama sunmaktadırlar. ARGE birimlerinde proje geliştirerek kurum hizmetinden faydalanan dezavantajlı gruplara hizmet sunmaktadır. Bunun yanı sıra yine yatılı kuruluşlarda ek ders karşılığı çalışan personeller; meslek eleman olarak çalışmanın yanı sıra, grup sorumluluğu, etüt ve takviye dersler, sosyal servis, sağlık hizmetlerinde görev almaktadırlar. Tüm bunları yaparken kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde görevlerini icra etmektedirler. Kadrolu meslek elemanlarıyla birlikte ASIL İŞLERİ yapmakla birlikte, aynı belgeleri imzalama yetkisine sahiptirler.

Bunun yanında; Bakanlık onayı ile yıl boyunca tam zamanlı olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, 16/03/2015 tarihli ve 2015/7446 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar” (2015/2) Genelgesi kapsamında çalışan meslek elemanları özlük hakkı ve belirsiz statü nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır.
 
Bu bağlamda Meslek Elemanları bütün görevleri özveri ile yaparken aşağıdaki haklardan mahrum kalmaktadırlar.
İş Güvencesi yoksunluğu;

İş Kanun 49. Maddesinde, ‘Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.’ denilmektedir.

Güvenlik soruşturmasının yapılması ile Bakanlık Makamı Oluru ile işe başlayan Meslek Elemanlarının hiçbir hukuki güvencesi olmamasıyla birlikte amirinin tek bir sözü ile işinden olabilmektedir. Bunun örnekleri son yıllarda çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Personelin çalıştırılmaması karar ve toplantı tutanağına bağlı iken gerekçe göstermeden kişinin başvurusunu göndermeyerek yıllarca var olan emekleri bir anda siline bilmektedir

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri