Aile Sağlığı Çalışanlarına 4 Yıl Boyunca Ödenmemiş Nöbet Ücretleri Faiziyle Birlikte Ödenecek

Çorum İdare Mahkemesi; Genel Sağlık-İş’in başvurusu üzerine aile sağlığı çalışanı Genel Sağlık-İş üyesinin 2014 yılından itibaren tutmuş olduğu nöbet ücretlerinin idareye başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte kendisine ödenmesine karar verdi.

Aile Sağlığı Çalışanı Genel Sağlık-İş’e üyesi, İlçe Entegre Hastanesinde “2014 yılı eylül ayından itibaren nöbet tuttuğunu, tutmuş olduğu nöbetlerle ilgili kendisine herhangi bir ödeme yapılmadığını nöbet ücretlerinin ödenmesi istemiyle idareye başvurduğunu, idarenin bu talebini reddettiğini” belirterek tutmuş olduğu nöbetlerin ücretlerinin ödenmesi için Sendikamızdan hukuki yardım talebinde bulunmuştur. Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından kendisine hukuki destek verilmiş ve Çorum İdare Mahkemesi’nde üyemiz adına dava açılmıştır.

Yapılan yargılama sonucunda Çorum İdare Mahkemesi;

Bu durumda, entegre sağlık hizmeti sunulan bir merkezde aile sağlığı elemanı olarak görev yapan davacının, haftalık çalışma süresi dışında tutmuş olduğu nöbetleri için 657 sayılı Kanun’un ek 33 üncü maddesine göre nöbet ücretine hak kazanmasına rağmen, Aile Hekimliği Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri gerekçe gösterilerek, tutmuş olduğu nöbetleri karşılığında nöbet ücreti ödenmemesine ilişkin dava konusu işlemin, Anayasada ifade edilen eşitlik ilkesine, hukuki güvenlik ve belirlilik ilkelerine ve angarya yasağına aykırılık teşkil ettiği anlaşıldığından, davacı başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” gerekçesi ile üyemizin 2014 yılından itibaren tutmuş olduğu nöbet ücretlerinin idareye başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte kendisine ödenmesine karar vermiştir.

Anayasa’da açıkça belirtildiği üzere angaryanın yasak olduğunu hatırlatan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi sağlık hizmeti kesintisiz olarak 24 saat boyunca ifa edilmektedir. Bu hizmeti büyük bir özveri ile yürütün sağlık emekçilerinin özelikle özlük haklarının tam ve zamanında ödenmesi gerekmektedir. Bunun aksi, yani hizmeti yürüten sağlık emekçisinin emeğinin karşılığının verilmemesi düşünülemez. Bu olayda da 2014 yılından beri tutmuş olduğu nöbetler karşılığında hak kazanmış olduğu ücretlerin kendisine ödenmemiş üyemiz adına açılan davada verilen karar sevindiricidir.” dedi.  Genel Başkan Zekiye Bacaksız, Mahkemenin Anayasa’daki temel ilkelere atıf yaparak verdiği kararda Genel Sağlık-İş üyesinin hak kayıplarını giderdiğini, hak ettiği ücretin kendisine yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verdiğini söyledi. Genel Başkan Zekiye Bacaksız, “Bu kararın emsal olmasını ve emekçilerin haklarının gecikmesizin ödenmesini diliyoruz. Kararda emeği olan hukuk müşavirimiz Av. Abdullah HIZAL’a da ayrıca teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Çorum İdare Mahkemesi kararı için tıklayınız

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri