AK Parti'den kadrosuz usta öğreticiler açıklaması! İyileştirme yapılacak...

Grup Başkan Vekilleri İstanbul Milletvekili Engin Altay, Manisa Milletvekili Özgür Özel ile Sakarya Milletvekili Engin Özkoç tarafından ek ders ücreti karşılığı çalışan usta öğreticilerin sorunlarının araştırılması amacıyla 3/11/2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan (3749 sıra no.lu) Meclis Araştırması Önergesi üzerine konuşan Ak Parti Konya Milletvekilinin ustaöğreticilere ilişkin açıklaması şöyle:

AK PARTİ GRUBU ADINA HACI AHMET ÖZDEMİR (Konya) -Tabii, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak iki türlü eğitim yapılıyor; birisi örgün eğitim, diğeri yaygın eğitim. 1970’lerde, 1980’lerde bu iki tabir bizim hayatımızda çok önemli bir yer işgal ediyordu ve hepimiz yaygın eğitimin önemi üzerinde farklı görüşler ileri sürüyorduk. Bugün yine Millî Eğitim Bakanlığı iki türlü eğitim veriyor; örgün eğitim, yaygın eğitim. Yaygın eğitimi halk eğitimi vasıtasıyla veriyor. 

Tabii, bununla alakalı buralarda çeşitli gruplar görev yapıyorlar. Bu gruplarda -usta öğretici veya uzman- ilkokul diploması olup farklı meziyetleri olanlar istihdam edildiği gibi, sadece ortaokul diploması olup farklı meziyetleri olanlar, lise, yüksekokul ve üniversite mezunu olanlar istihdam ediliyor. Yasal olarak da biz bunların ek ders ücretlerini, maaşlı eleman olmadıkları için, kısa süreli anlaşmalarla istifade edilen şahıslar oldukları için öğretmenlerin ek ders ücretleriyle ilişkilendirmişiz. Dolayısıyla, bu durumda böyle bir vakayla karşı karşıyayız.

Şimdi ben -tabii, rakamlar verildi de- aldığım güncel rakamları sizlere arz etmiş olayım. Resmî görevi bulunmayan kişiler haftada kırk saate kadar -burada ifade edildi- resmî görevi bulunan kişiler ise haftada on saate kadar ders verebilmektedirler. Ek ders ücretleri, saat başına gündüz ücreti net 37,91 lira ve hafta sonları ise -burada hafta sonları ve hafta içi arasında fark olmadığı şeklinde bir ifade kullanıldı, yanlış- 40,73 TL olarak ödenmektedir.

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

Bir iyileştirmeden daha bahsedeyim: Cumhurbaşkanımızın 27 Temmuz 2022 tarihli kararıyla fiilen okutulan beş saat için bir saat eğitim öğretim destek görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenmektedir. Yani usta öğreticilerin zamlar haricindeki geliri bu kararnameyle yüzde 20 oranında artırılmıştır.

Aylık 160 saat derse giren bir usta öğretici -dikkatinizi çekerim, tam rakamı veriyorum- 7.278,72 TL para almaktadır yani ders ücreti ders başına 45,49 TL’dir. Akşam ve hafta sonu derse girilmesi durumunda ise bu ücret 7.820 TL’ye kadar çıkmaktadır. Sigortaları bir takvim ayı içerisindeki hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucuna göre hesaplanmaktadır. Haftada 117 saat derse giren usta öğreticinin sigortası 30 gün üzerinden yatırılır.

Dolayısıyla buradan milyonlarca kursiyer vardır, burada usta öğreticiler vardır ve uzmanlar vardır ama tabii verdiğimiz bu ücret yeterli midir? Yeterli değildir. Yine, durumlarıyla alakalı iyileştirmeler yapılacaktır. Verilen önerinin aleyhinde olduğumu belirtir, hepinize saygılar sunarım.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri