Ali Yalçın Toplu Sözleşmede Çözülmesi Gereken Sorunları Açıkladı

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, katıldığı bir televizyon programında, 2021 Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde çözülmesi gereken sorunlara değindi. Yalçın açıklamasında, kamuda sözleşmelilik konusunun, üniversiteli işçilerin ve yardımcı hizmetler sınıfının çözüm beklediğini söyledi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, A Haber ve AKİT TV canlı yayınlarına katılarak çalışma hayatı gündemini değerlendirdi. Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan toplu sözleşmenin önemine değinen Yalçın, kamu görevlilerinin bekleyen sorunlarının çözümü için uzlaşmanın ve kamu görevlilerinin taleplerinin dikkate alınmasının önemini vurguladı.

Sözleşmelilik Konusu Çözülmelidir

Toplu Sözleşme sürecinde masaya taşıyacakları en önemli konulardan birinin sözleşmeli personel istihdamı olacağını vurgulayan Yalçın, "Sözleşmelierin yaşadığı sıkıntılar dayanılmaz bir seviyeye gelmiştir.  Sözleşmelilerin bize gönderdikleri mesajlardan yaşadıkları bu dramatik durumları çok net görüyoruz. Tüm sözleşmeliler bilmelidir ki masada arkasında en güçlü duracağımız konu sözleşmeliliktir. Sorunun ve çözümün ne olduğunu biliyoruz. Bu sorunun çözümü hiç şüphesiz kadrolu istihdamda geçiyor. Bunu ısrarla savunacağız ve kadroyu almak için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.

“Kamuda istihdam politikası dağıldı, personelin çalışma barışı bozuldu” diyen Yalçın, kamuda istihdam biçiminin çok fazla çeşitlendiğini belirterek bunun sürdürülebilir olmadığını, kamunun keşmekeşe sürüklendiğini ifade etti.

İkramiye Tutarları Güncellenmeli

Ekonomideki dalgalanmalar ve başta gıda fiyatları olmak üzere pek çok kalemde meydana gelen artış nedeniyle bu tutarın güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Üç yıldır ilk tutar olan 1000 TL ödeniyor. Keşke fiyatlar, enflasyon ve kur rakamları da sabitlenebilseydi. Fiyatlarda ve faiz oranlarında ve vergi tutarlarında nasıl güncelleme yapıldıysa ikramiye tutarı da güncellenmeli” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da konuyla ilgili açıklama yaptığını hatırlatan Yalçın, “Bayram ikramiyesinde tutar artışı, makul beklenti iken Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla birlikte haklı beklentiye dönüştü” dedi.

İkramiye tutarlarının 1500 TL olarak güncellenmesini isteyen Yalçın, “Başlangıcından itibaren enflasyon oranı üzerinden artış yapılsaydı en az %40 civarında bir artış gerekiyor. Bir de üç yıllık süreçte yapılmayan artışın telafisi olmalı. Bayram İkramiyesi 1500₺ olarak belirlenip hesaplara aktarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yalçın ayrıca tutar artışıyla birlikte ikramiyelerin kamu görevlilerini de kapsaması çağrısında bulundu. “Memur-Sen olarak ilk toplu sözleşmeden itibaren Toplu Sözleşme teklifleriniz arasında kamu görevlilerine ve emeklilerine bayram ikramiyesi ödenmesi teklifine yer verdik” diyen Yalçın “Teklifimiz, emekliler yönüyle hayata geçirilirken görevdeki kamu görevlilerinin ayrı tutulmasını yanlış bulduğumuzu sürekli ifade ettik. Doğru karara eksik kapsam yakışmadığını dair kanaatimiz aynen devam ediyor. Bu ayırım kesinlikle sona ermeli ve ikramiye kamu görevlilerine de verilmeli... Aile yardımında emeklilerin, ikramiyede kamu görevlilerinin mağduriyeti bitirilmelidir” dedi.

Kamu Görevlilerinin Gelir Vergisi %15’e Sabitlenmeli

Kamu görevlilerinin vergi yükü altında ezildiğini belirten Yalçın, “Vergi dilimleri çalışanların belini büküyor. Size kaşıkla verdiğini kepçeyle çeken bir sistem var. Eşitlik demek adalet demek değildir. Hakkaniyetli bir vergi düzenlemesi yapılmak durumundadır” diye konuştu.

Yalçın ayrıca kamu bekleyen pek çok sorun olduğunu belirterek kamu işvereninin çözüme yönelik adımlar atması gerektiğini söyledi. Yalçın, 4C’den 4B’YE aktarılan arkadşalarımız oldu ama doğru bir düzenleme yapılamadı. Ne 4C’li ne de 4B’li olabildiler ucube bir sistem ortaya çıktı. Bu arızi sistem düzenlenmelidir” dedi.

Yalçın ayrıca üniversiteli işçilerin de çözüm beklediğini ve yardımcı hizmetler sınıfının genel idari hizmetler sınıfına aktarılması gerektiğini söyledi.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (15)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri