Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Milli Gazete açıkladı..1600 TL ek zam geliyor

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşte yapılan son hesap...

ASGARİ ÜCRET İÇİN NE KADAR ZAM BEKLENİYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 64,59. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 37,91 olarak açıklandı.

Ekonomistler enflasyon rakamlarında önümüzdeki aylarda yavaş yavaş çözülme yaşayacağını ifade ederken asgari ücrete yapılacak ara zam için şu anki enflasyonu baz alarak yapılacak bir artışın düşünülmemesi gerektiğini ifade etti. Yapılacak zammın yılın sonuna kadar olacak bir dönemi içerdiğinin altını çizen ekonomistler yıllık bazda enflasyonu baz alarak yüzde 14-20 arasında bir artışın söz konusu olduğunu ifade ediyor. Asgari ücrete yapılacak zam içinse ‘prim desteği’ formülünde birleşildi. Bu kapsamda yılsonundaki 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu' toplantısına kadar kesintilerin tamamının veya bir kısmının devlet tarafından karşılanması değerlendiriliyor.

İŞVERENE PRİM DESTEĞİ VERİLECEK
2.825,90 TL olan asgari ücret  2022 yılı için 4.253,40 TL’ye çıkarıldı. Aynı zamanda asgari ücretli üzerinden alınan gelir ve damga vergileri de kaldırıldı. Böylelikle Asgari Geçim İndirimi uygulaması da sona erdi. İşveren açısından asgari ücrette en büyük yük prim kesintisi bulunuyor. Asgari ücrete ara zam durumunda işverene prim desteği en çok konuşulan formül olarak değerlendiriliyor.

1600 TL EK ZAM YAPILACAK
5.004,00 TL brüt asgari ücretin 750,56 TL’si işçiden alınan SGK primi olarak kesiliyor. Bunun yanı sıra işveren de sigorta primi ödemesi yapıyor.

Brüt ücrete yapılan eklemeler şu şekilde:

- SGK primi işçi payı (Brüt ücret üzerinden %15,5) – 775,62 TL
- İşveren İşsizlik Sigorta Payı (Brüt ücret üzerinden %2) – 100,08 TL

İşveren için 2022 asgari ücret maliyeti 5.879,70 TL olarak karşımıza çıkıyor. Asgari ücret net rakam üzerinden bakıldığında kamunun elinde 1625 liralık bir alan olduğu ifade ediliyor. Bu durumda asgari ücretin 5 bin 878 liraya yükselebileceği belirtiliyor.

İşverenin yükünün belli bir süre üzerinden tamamen alınıp, maliyeti işsizlik sigorta fonundan karşılayarak 5 bin 878 lira zam yapılmasının mümkün olduğu kaydedildi. Hatta Erdoğan’ın devreye girerek bu rakamın 6 bin liraya tamamlanabileceği ihtimali de gündeme geldi.

milligazete

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri