CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP'den 3600 Ek Gösterge Açıklaması

Ülkemizdeki binlerce kamu çalışanı uzun yıllardır ek gösterge sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunun çözülmesi ve bu doğrultuda kamu çalışanı olan polis, öğretmen, sağlık çalışanı ve din görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesinin kamuya maliyetini hesaplamak, bahsedilen meslek gruplarının kaç kişiyi kapsadığını araştırmak, diğer meslek gruplarında da böyle bir durum olup olmadığını araştırmak ve söz konusu meslek gruplarına 3600 ek gösterge verilebilmesi için gerekli çalışmaların yapılabilmesi mak

ERKAN AKÇAY (Manisa) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden bütçe görüşmelerinde polislere, uzman jandarmalarımıza, uzman çavuşlara 3600 ek gösterge hakkında bir önerge verilmiştir. Üstelik bu önerge usulsüzlük gerekçesiyle Komisyonda işleme dahi alınmamıştır. Bu önerge üzerinden de dünden beri

birtakım saptırma ve tevziratla çeşitli yöntemler sosyal medya kullanılarak partimize yönelik bazı söylemler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu konu ve bu konular seçim beyannamemizde yer alan bir taahhüdümüzdür, çözüm için de partimizin milletvekilleri tarafından verilmiş kanun tekliflerimiz vardır. Altını çizerek söylüyorum, ek göstergelerin 3600’e çıkarılması için tek yapılacak olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki ek gösterge cetvellerinin değiştirilmesidir.


İYİ PARTİ GRUBU ADINA İSMAİL KONCUK (Adana) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, 3600 ek gösterge sözü, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından seçim sathı mahallinde verilmiş bir sözdür. Bu sözü takip etmek aslında her milletvekilinin görevidir. Yani milletvekili milletin vekili olma iddiasında ise siyasetçinin millete verdiği sözün arkasında olmak gibi bir mecburiyeti var. “Dün dündür.” anlayışıyla siyaset yapılabilir ama ahlaki olmaz, milletin siyasete olan güvenini kökünden sarsarız. Onun için, bu 3600 ek gösterge meselesi sadece söz verilen gruplar için değil… Öncelikle onlar için mutlaka bir kanun düzenlemesi yapılmalıdır; 24 Kasım Öğretmenler Günü geliyor, öğretmenler için, sağlık çalışanları için ve polislerimiz için, din görevlilerimiz için ama sonrasında, bütün memurları ilgilendiren ve artık eskimiş, Türkiye'nin ekonomik gerçeklerine uymayan bu ek gösterge rakamlarının mutlaka değiştirilmesi lazım.

Zaman zaman burada verdiğimiz tekliflere karşılık, daha doğrusu Meclis araştırması tekliflerimize karşılık “Efendim, Meclis araştırmasına ne gerek var? Kanun çıkar yeter…” E çıkarın kardeşim, kanun çıkardınız da engel mi olduk, önünüzde mi durduk? Sözünüz yerine gelmiyor, kanun çıkarmıyorsunuz biz de size sözünüzü hatırlatmak adına, bu kürsülerden Meclis araştırması isteyerek, söz talep ederek bir anlamda buradan bütün milletimize hitap ediyoruz. Dolayısıyla Meclis araştırmaları son derece önemlidir. Sözünü tutmayanların sözünü tutmadığını yüzüne çarpmak adına burada Meclis araştırması verilir. Onu da şu anda, Yavuz Ağıralioğlu’nun verdiği Meclis araştırması önergesiyle AK PARTİ Grubunun yüzüne çarpıyoruz. Söz ağızdan çıkıyorsa 360 ek gösterge sözü mutlaka ama mutlaka yerine getirilmelidir.

Gelin, bu sözü yerine getirmek için bir kanun teklifi verin, AK PARTİ Grubu versin ya da verilen teklifler var, o teklifleri gündeme getirelim. Şu 24 Kasım tarihinden önce bir sürü ıvır zıvır kanun teklifi getiriyorsunuz, işte 13, 14, 15, 16 sıra sayılı kanun teklifleri var. Bunların aciliyeti yok. İnsanı önceleyen kanun tekliflerinin gündeme getirilmesini dün de burada konuşmamda ifade ettim. Siz insanı unuttunuz ya, insanı unuttunuz. Hani Şeyh Edebali diyordu: “İnsani yaşat ki devlet yaşasın.” Sayın Cumhurbaşkanının çok sıklıkla kullandığı bir sözdür bu “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”

Seçim meydanlarında vatandaşlarımıza söz verirken aslında ne duruma düşeceğinizi enine boyuna düşünerek söz vermek durumundasınız. Geçen de ifade ettim, Sayın Cumhurbaşkanı bu ülkenin en tepesindeki insandır. Onun sözünün 100 Günlük Eylem Planı’nda olmaması, orta vadeli planınızda olmaması… Artık sözün muhatabı olan öğretmenlerimiz, polislerimiz, din görevlilerimiz ve sağlık çalışanlarımız “Acaba bu söz yerine getirilmeyecek mi?” endişesi duymaya başladılar. Çıkın, söyleyin, bu sözü tutmayacaksanız deyin ki: “Sözümüzü yedik kardeşim. Sözümüzü tutmuyoruz.” Biz de bilelim, ona göre hitap edelim, ona göre eleştirelim.

MHP GRUBU ADINA MUSTAFA KALAYCI (Konya) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüksek heyetinizi hürmetle selamlıyorum.

Kamu çalışanları için ek gösterge çok önemlidir. 3600 ek gösterge kritik eşiklerden birisidir. 3600 ek göstergenin özellikle emekli aylığına önemli yansıması bulunmaktadır. Bugün emsalleri aldığı hâlde birçok unvan ve meslek grubunda çalışanlar 3600 ek göstergeden yararlanamamaktadır. Nitekim öğretmenler, polisler, uzman çavuşlar, uzman jandarmalar, kamu avukatları ve hukukçuları, mahallî idarelerin belediye başkan yardımcıları ve daire başkanları, üniversite genel sekreter yardımcıları, hemşire ve bazı sağlık çalışanları, din görevlileri, bazı uzmanlar, denetmenler, araştırmacılar ile müdürler ve şube müdürleri 3600 ek gösterge alamamaktadır, yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların ise ek göstergesi yoktur.

Türkiye KAMU-SEN ek gösterge konusunda kapsamlı bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmadan da yararlanarak ve Milliyetçi Hareket Partisinin 3600 ek gösterge vaatlerini de içerecek şekilde hazırlayıp 11 Ekim 2018 tarihinde Meclis Başkanlığına verdiğimiz kanun teklifimiz -ki yanımda- Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilmiştir. Teklifimizde 657 sayılı Kanun’un eki cetveller detaylı bir şekilde ele alınmış ve ek gösterge rakamları tüm hizmet sınıfları için hiyerarşik sırayla yeniden belirlenmiştir. Yardımcı hizmetler sınıfında bulunan personel de ek gösterge kapsamına alınmıştır. Ek göstergesi yükseltilen her bir unvanın gerek çalışırken gerek emekliliğinde aylıklarına gelecek artış ve maliyet de hesaplanmıştır, dolayısıyla bizim açımızdan konu hakkında Meclis araştırması açılmasına gerek yoktur. Milliyetçi Hareket Partisi olarak gerekli araştırmaları ve çalışmaları yapmış ve kanun teklifimizi vermiş bulunmaktayız. Milliyetçi Hareket Partisi olarak sözümüz sözdür; 24 Haziran seçim beyannamemizde ne söylemişsek gerçekleştirilmesi için çalışıyoruz, gereğini de inşallah yapacağız.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; gerek Genel Kurulda gerekse Plan ve Bütçe Komisyonunda verilen ve kabul edilmeyen bazı önergeler kamuoyuna farklı yansıtılmaktadır. Yok “Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümüne karşı çıkıldı.”, yok “Polise 3600 ek gösterge verilmesi engellendi.”, yok “Asgari ücretten vergi alınmaması reddedildi.” gibi gerçekle hiçbir bağlantısı olmayan açıklamalar ve sosyal medya paylaşımları yapılmaktadır. Konular istismar edilmekte, çarpıtılmaktadır. Emeklilikte yaşa takılanların ve çalışanların haklı beklentileri siyaseten suistimal edilmektedir. Milletvekilleri olarak hepimiz biliyoruz ki araştırma komisyonu kurulması sorunu çözmez. Sorunu tespit eder…


HDP GRUBU ADINA KEMAL PEKÖZ (Adana) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ PARTİ’nin önergesi üzerine partim Halkların Demokratik Partisi adına söz almış bulunuyorum.

Değerli arkadaşlar, bizim gençliğimizde ve çocukluğumuzda, emekli olunca memurlar emekli ikramiyeleriyle bir konut alırlardı ve yaşamlarını daha rahat sürdürebilecek bir ortama kavuşurlardı. Sözleşmeli personel uygulamasından bu nedenle vazgeçilmesi gerekiyor. Bu önergeyle ilgili bizim parti görüşümüz, mutlaka desteklenmesi gerekli, çok açıktan destekliyoruz ve bütün kamu çalışanlarına ayrımsız uygulanması gerektiğini ifade ediyoruz. Ücretli öğretmenlik gibi konuların da bir an önce sonlandırılması, ücretli öğretmenlerin de diğer öğretmenler gibi kadroya alınması ve 3600 ek göstergeden de dolaylı olarak mutlaka yararlanması gerekiyor diye düşünüyoruz.

Dolayısıyla 3600 ek göstergenin uygulanması ve cetvellerin yeniden düzenlenip artık ikide bir bununla uğraşılmasının önüne geçilmesi hem istihdam açısından hem de insanların yaşam standartlarının yükselmesi açısından zorunludur. O nedenle önergeyi destekliyor, olumlu oy kullanacağımızı ifade ediyorum

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri