'Enflasyon zammı' mı 'enflasyon farkı' mı?

Sürekli zam zam denildiği için kamuoyu sanki memura her gün zam yapılıyor gibi bir algıya kapılmaktadır. Oysaki sadece enflasyondan dolayı oluşan fark telafi edilmektedir.

Geçen hafta ek gösterge düzenlemesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Memura zam olarak yansıtıldı.

Yine geçen hafta asgari ücrete zam yapıldı. Asgari ücret artışının memur maaşlarına aylık 250 ila 300 lira arasında yansıyacağı kamuyounda geniş olarak yer aldı.

Bugün ise Haziran ayı enflasyonu açıklandı ve Temmuz'daki zam oranı kamuoyuna yansıdı.

Bir çok haber sitesinde, enflasyondan kaynaklı maaş kayıplarını ifade eden enflasyon farkı hesabı enflasyon zammı olarak ifade edilmektedir. Enflasyon zammı ifadesi doğru değildir.

Memurlar, işçilerin aksine maaşları peşin alırlar. Ocak ayında verilen zam 2022 yılının ilk altı ayını kapsamaktadır. Bu zam yılın ilk aylarında eridi. Dolaysıyla sadece enflasyon farkı alınmaktadır. Zam olarak sadece 2021 yılı toplu sözleşmesinde karara bağlanan yüzde 7 alınacaktır. Yüzde 32,4 ise enflasyon farkıdır.
gazetememur.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri