Hazine ve Maliye çalışanların talepleri

Kıymetli okuyucu ve takipçi arkadaşlarım uzun zamandır bakıyorum kurumiçi gelir uzmanlık ve defterdarlık uzmanlığı ile alakalı bir haber bir paylaşım yapılmamakta.

Bizler Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde gelir idaresi ve defterdarlık çalışanları olarak 2012 yılından beri bir mücadele içerisinde olduk olmaya da devam etmekteyiz. Yaklaşık olarak gelir idaresi ve defterdarlık çalışanları 12.000 civarında  kurumiçi sınav bekleyen memurlarız. Lakin bir türlü kurumiçi gelir uzmanlık ve defterdarlık uzmanlığı sınavı salgın nedeniyle erteleme  ve en sonunda  Danıştay kararıyla iptal oldu. 

Kurumiçi sınav için sekiz yıldan fazladır bir mücadele içerisinde olduk tam hakkımız olan sınavın açılması sağlandı bu sefer malesef mülakat ve 75 puan barajı nedeniyle Danıştay'a açılan dava sonucu iptal oldu. Şimdi biz çalışanlar olarak bunun tekrar en kısa zaman diliminde biz memurların yararına olacak şekilde açıklanmasını beklemekteyiz.  

Artık bu sınav iyice kabak tadı verdi biz çalışanlarda moral motivasyon kalmadı bir yandan salgınla bir yandan ne olacak beklentisi bizleri oldukça yıprattı. Biz çalışanlara bir defaya mahsus olmak üzere 4 yıllık lisans mezunlarına gelir uzmanlık ve defterdarlık uzmanlığı kadrosu 2 yıllık ön lisans  mezunlara da 3 yıl şartı ile gelir uzman yardımcılığı ve defterdarlık uzman yardımcılığı ünvanların sınavsız verilmesini talep etmekteyiz. Tıpkı  Vergi denetmenlerine Müfettiş ve V.H.K.İ kadroların tüm çalışanlara sınavsız verildiği bir ortamdan bahsedebiliriz. 

İllaki sınav olacak ise de yazılıda 60 puan alan kadro sınırlaması olmadan herkes mülakatsız  gelir uzmanı ve defterdar uzmanı olabilmeli . Bu salgın nedeniyle 3-5 ilde yapılması salgınla da olsa az etkileşim olur kanısındayız. Ayrıca bunca yıldır bu kurumda çalışanlar arasında maaş uçurumu olmuştur bunun için lise mezunlarına 500 TL, 2 yıllık ön lisans mezunlarına 600 TL  ve 4 yıllık lisans mezunlarına da 700 TL bir zam yapılarak aradaki maaş uçurumunu bir nebzede olsun giderilmiş olur. 

Farklı masalarda aynı işi yapıp sadece  unvan farklılığı ve fırsat eşitsizliği sebebiyle çalışanlar arası ortalama 2000 TL ücret farkının Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu açıktır. Biran önce bu farkın kapatılması gerekmektedir.

GİB PERSONELİ : SUAT FİDAN

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (65)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri