Kamudaki şeflere uygulanan haksızlık son bulsun!

Kamu Şefleri, Memur ve VHKİ kadrolarından birinde en az 3 yıl çalışan ve Görevde Yükselme Sınavları sonucunda başarı gösterip “Yönetici” kadroya geçiş yapan kamu görevlileridir.

Büroya ait işlerin düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesini, yazışmaların zamanında yapılmasını, dosyalanmasını, demirbaş eşyanın korunmasını sağlamak, dairenin çalışma düzeni hakkında alınan kararların büro içinde uygulanmasını sağlamak, maiyetindeki memurlar arasında ahenkli bir çalışma düzeni kurmak, büro personelini izlemek ve değerlendirmekle yükümlü olan şefler, çoğu zaman işi sağlama bağlama adına bizzat kendisi yapmakta, birimindeki her türlü işlemin hesabını Şube Müdüründen başlamak üzere bütün üst amirlerine sunmak zorunda ve teftişlerde de ilk hesap veren durumundadır. 

3046 sayılı Kanun’a göre; Yönetici sıfatı taşıyan şeflerle şube müdürleri arasında ücret farkı %50’lere ulaşmıştır. Kamuda “eşit işe, eşit ücret” adıyla çıkarılan 666 sayılı KHK ile şef kadrosunda çalışanlar kazanç yerine kayba uğramış, şeflerin ek ödemeleri düşürülmüş, özel hizmet tazminatları ise artırılmamıştır. 

Özel Hizmet Tazminatında Şefler için 1-4. derece tarifi yapılsa da, kadro dereceleri 3. derecenin altına ilerleyememektedir çünkü 3''ün altına şef kadrosu tahsis edilmemektedir. 

Her toplu sözleşme öncesi gündeme gelen bu mağduriyet giderilmemekte 2006 yılından beri geçiştirilmektedir. 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede de, Şeflerin tazminat puanlarında beklenen artış gerçekleşmemiş 2006/10344 de yer alan tazminat oranlarına verilen 10 puan uygulamasına devam edileceği belirtilmiştir.  

Kamuda çalışan Görevde Yükselme Sınavı ile atanan Şeflerin kendilerinden alt kadroda bulunan memur ve veri hazırlama kontrol işletmeniyle  küçük bir maaş farkı bulunurken, şeflerin bir üst kadrosu olan şube müdürlerinin şeflerden 2021 yılı itibarıyla 2.500 TL varan maaş farkı bulunmaktadır. Her maaş zammında makas daha da açılmaktadır. Şeflerin Özel Hizmet Puanı 70, ek ödeme oranı 105 iken Şube Müdürünün Özel Hizmet Puanı 135, ek ödeme oranı 170’tir. 

Sendikalar, şeflere uygulanan haksızlığın farkındaymış, çözmek için çaba sarf ediyormuş görüntüsü verse de konuyu her toplu sözleşme öncesi gündeme alsalar da  bu haksızlığın giderilmesi noktasında toplu sözleşme görüşmelerinde öncelikli talep olarak girişimde bulunmamaktadırlar. 2006 yılından beri konunun sadece istismar aracı olarak kullanıldığını düşünüyoruz. 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede de, Şef'lerin tazminat puanlarında beklenen artış gerçekleşmemiş 2006/10344 nolu Kararda yer alan tazminat oranlarınamüdürlerinin azla   verilen 10 puan uygulamasına devam edileceği belirtilmiştir. 

Özellikle Milli eğitim Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan Görevde Yükselme Sınavı ile atanan Şeflerin kendilerinden alt kadroda bulunan memur ve veri hazırlama kontrol işletmeniyle  100 tl gibi küçük bir maaş farkı bulunurken, şeflerin bir üst kadrosu olan şube müdürlerinin şeflerden 2020 yılında 1500 TL, 2021 yılı itibariyle de 2.500 TL maaş farkı bulunmaktadır. Her maaş zammında  makas daha da açılmaktadır. 

Yine şef kadrolarında kurumdan kuruma maaş farkı bulunmaktadır.

Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan Şefler 120 puan özel hizmet tazminatı alırken, diğer kurumlarda çalışan şefler 70 puan almaktadırlar. Bu da yaklaşık 800 TL’lik bir fark demektir.  

Diyanet İşleri Başkanlığının Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği yönetmeliğinde Şef olarak atanabilmek için "Büro hizmetlerinde en az üç yıl çalışmış olmak şartıyla Başkanlık teşkilatında en az beş yıl görev yapmış olmak" şartı bulunurken, şube müdürü olarak atanabilmek için büroda çalışma şartı bulunmamakta, büro işlerinde hiç çalışmamış imam ve müezzinler Şef olamazken Şube Müdürü olarak atanmaktadır. Bununla birlikte Kurumda iş tecrübesi olmayan şube müdürleri bütün iş yükünü taşıyan şeflerden aylık maaş olarak 2500 TL fazla almaktadır.

Şefler olarak talebimiz eşit işe eşit ücret uygulamasının fiiliyata geçirilmesi, Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan Şeflere sağlanan özlük haklarının bütün kurumlarda çalışan Şeflere de verilmesi, Şube Müdürü ile olan maaş farkının azaltılması, kariyer basamağının Memur-VHKİ, Şef, Şube Müdürü şeklinde oluşturularak bir üst kadro için sınava girebilmek için bir alt kadroda çalışma şartının getirilmesi ve ücretlendirmenin de kademeli olmasıdır. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri