Lise mezunu memurlar 3600 ek gösterge açıklaması

Lise mezunu memurlar 3600 ek gösterge alacak mı? Kamuda lise mezunu olarak görevli memurlar 3600 ek göstergeden faydalanacak mı? SGK Başkan Vekili Cevdet Ceylan konuya ilişkin açıklama yaptı..

Lise mezunlarına 3600 ek gösterge verilecek mi sorusunun cevabı netleşiyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda açıklamalarda bulunan SGK Başkan Vekili Cevdet Ceylan, yüksek öğrenim mezunu olmayan ve birinci dereceye gelemeyenlerin (yani lise mezunlarının) 3600 ek göstergeden yararlanamayacağını belirtti.

Başkan Ceylan, ek gösterge düzenlemesinin maaştan ziyade kamudaki hiyerarşiyi belirleyen bir düzenleme olduğuna dikkat çekti.

Lise mezunu bir kamu görevlisinin kadro derecesi olarak 1. dereceye gelmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken SGK Başkanı Ceylan "Dolayısıyla lise mezunu bir kamu görevlisinin mesleğe giriş derecesine göre baktığımızda ne kadar hizmeti olursa olsun birinci dereceye gelme gibi bir durumu yoktur." dedi.

SGK Başkanı, kanun teklifinde sadece öğretmenler açısından bir öğrenim düzeyi farklılaştırması yapılmadığını bunun da nedeninin MEB'de hali hazırda lise mezunu olarak görev yapan öğretmen olmamasından kaynaklandığını belirtti.

Başkan Ceylan ayrıca lise mezunu olmasına rağmen daha sonra yükseköğrenim mezunu olanların 3600 ek göstergeyi alabileceğini ancak emekli olmuş kamu personeli açısından böyle imkanın bulunmadığını belirtti.

İşte SGK Başkan vekilinin Cevdet Ceylan'ın açıklamalar

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Öncelikle, bir eksiğimiz olduysa peşinen de özür diliyorum, affımızı rica ediyoruz bir kusurumuz olduysa, tekrar özürlerimi sunuyorum bütün sayın milletvekillerimize.
Efendim, müsaade ederseniz ek göstergeyle ilgili çok kısa bilgi vermek isterim. Şu anda yapılan görüşmelerde ek gösterge bir maaş düzenlemesiymiş gibi bir algı oluşturuluyor ama maalesef ek gösterge kamudaki hiyerarşiyi belirleyen bir düzenlemedir asli olarak. Tamam, mutlaka emeklilik maaşlarını da etkilemektedir ama ek gösterge düzenlemesi bir emeklilik düzenlemesi değildir yani emekli aylıklarının artırılmasının yollarından bir tanesidir, bir küçük parçasıdır ama tamamen o amaçla yapılan bir şey değildir. Ek gösterge, görevin önemi, unvan, eğitim durumu, rütbe veya akademik görevse akademik unvan ve hizmete göre belirlenir ve ek göstergede eğitim durumu çok önemlidir efendim. Kamu görevine giren kişinin eğitim durumuna göre hangi göstergeden gireceği ve hangi göstergeye kadar yükseleceği bellidir ve kanunda belli unvanlar için belirlenen ek göstergeyi o unvanda birinci dereceye gelmeyen hiç kimse alamaz efendim. Bu, kanunda yer alan bir hükümdür yani yükseköğrenim mezunu değilse ve oradaki kadar hizmet süresi yoksa, birinci dereceye gelemiyorsa alamaz yani şu andaki.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - 3600'ü alamaz.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Alamaz efendim yani. Veya 6400, 7600, neyse o unvan için belirlenen ek gösterge neyse.
ORHAN YEGİN (Ankara) - Verirsen alır ama.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Ha, verirsen alır.
ORHAN YEGİN (Ankara) - Verirse. Ya, kanunla yapar, verirse alır.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Ya, özel kanuni düzenle. Yani sistemi bozup sistemin dışına çıkarsak bizim.
ORHAN YEGİN (Ankara) - Ama altüst eder sistemi, mevcut.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Evet, bizim devlet memuru sistemimiz derece-kademe esasına ve eğitim esasına dayalı, öyle kurulmuş ve yıllardan beri de öyle devam ediyor. Dolayısıyla lise mezunu bir kamu görevlisinin mesleğe giriş derecesine göre baktığımızda ne kadar hizmeti olursa olsun birinci dereceye gelme gibi bir durumu yoktur. Bundan dolayı yardımcı hizmetler sınıfının zaten büyük çoğunluğunun ek göstergesi yoktur. Yapılan düzenlemeyle de bu ek göstergesi olmayan yardımcı hizmetler sınıfına da 600 puan ek gösterge verilmiştir.

ORHAN YEGİN (Ankara) - Peki, şuna bir cevap verelim: Yani bu kişiler üniversiteyi bitirdikleri zaman, üniversite mezunu oldukları zaman bu düzenlemeden yararlanabilecekler mi?
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Yararlanamazlar Sayın Başkanım çünkü ek gösterge. Unvan da önemli ek gösterge. Unvanlara verilmiş ek göstergenin şeyi, özelliği odur. Dediğim gibi, görevin önemi, niteliği, unvanı, rütbesi, bunların hepsi ek göstergenin belirlenmesinde ve verilmesinde kıstas. Yardımcı hizmetler sınıfında böyle bir durum olmadığı için yükseköğrenim mezunu da olsa.
ORHAN YEGİN (Ankara) - 3600 alanlardan lise mezunları.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Ha, tabii, emekliler bitiremez ama şu anda.
ORHAN YEGİN (Ankara) - 3600'ü lise mezunları alamadığı için.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Tabii ki. Ha, özür dilerim, yanlış anladım.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Yalnız, Orhan Bey, biz duyamıyoruz, mikrofonunuzu açalım da buyurun.
ORHAN YEGİN (Ankara) - Efendim, bunlar anlatılırken ben bir ek olsun diye şunu sordum: Yani bugün 3600'ü almaya hak kazananların haricinde üniversite mezunu, iki yıl ve üstü okullardan mezun olamadığı için 3600'ü alamayan o kollardaki kişiler yarın üniversiteyi bitirdikleri zaman bu 3600'ü almaya hak kazanırlar mı? Onu da söyleyin de bilsinler.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Peki.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Evet, doğru. Onu yanlış anladım Sayın Başkanım, özür diliyorum.
Şu andaki görevdeki lise mezunu bir kamu görevlisi lise mezunu olmadığı için yükselemiyor ve ek göstergeyi alamıyor ama ilerleyen dönemde iki yıl ve üstü bir okul bitirdiği zaman ve hizmeti de yeterli oluyorsa bu ek göstergeyi alır efendim.
2008 sonrası alıyor mu almıyor mu? Biraz önce sayın vekillerimiz de dedi, şu andaki kamu görevlilerinin -3 milyon 200 bin kamu görevlisi var çalışan, aktif- yaklaşık yarısı 2008 sonrası kamu görevine giren görevliler. 2008'de yapılan sosyal güvenlik reformundan sonra artık unvanı ne olursa olsun; genel müdür, vali, müsteşar hiç önemli değil, kim ne kadar prim ödüyorsa o kadar emekli aylığı bağlanacak. Dolayısıyla artık.
ORHAN YEGİN (Ankara) - 5510'un temel şeyi bu zaten.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - .ek gösterge sadece statüyü, hiyerarşiyi -2008 sonrası için söylüyorum, herkes için ama bu, bütün unvanlar için, hiçbir ayrım gözetmeksizin- ve ödenecek primi belirleyen bir rakamı ifade ediyor, emekli aylığıyla hiçbir bağı yok 2008'den sonra girenler için. Dolayısıyla 2008'den sonra göreve başlayan bir kamu görevlisi ne kadar yüksek prim ödüyorsa ödediği prime göre emekli aylığı alacak. Ek gösterge ile emekli aylığının bir bağı yok ama.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Maaşını bağlar mı?
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Maaşın var. .ikramiyenin ek göstergeyle bağı devam ediyor.
ORHAN YEGİN (Ankara) - Hiyerarşiyi belirliyor.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Evet.
Emekli olduklarında bu ek gösterge artışı 2008 sonrası olanlara da yansıyacak.
Üst düzeylerde. Efendim, hiçbir üst düzeyde 118 liranın dışında bir artış olmadı çünkü hiçbir üst düzey o skalayı -biraz önce Mustafa Elitaş Vekilimizin söylediği- o kırılımı atlatacak şekilde bir ek gösterge artışı olmadı üst düzey görevlilerde. Dolayısıyla en düşük artışı alanlar üst düzey görelilerdir, en yüksek artışı alanlar ise mevcutta 2200 veya 3000'de olup da 3600'e yükselenlerdir.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Bu valide.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Onlar, efendim, o ek gösterge düzenlemesi dışında gelen bir düzenleme, biraz önce verildi.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Özel düzenleme onları.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Evet, evet. O zaten sonradan. Yani 3600 çalışmasının dışında bir çalışma olarak eklendi o. O, 3600'ün dışındaydı, ek gösterge çalışmasının dışında o efendim.
Dediğim gibi, üst düzeyde hiç kimsede en düşük artışın dışında bir artış yok, aşağıda da 2000 -haziran rakamlarıyla söylüyorum- 1.234 lira ile 1.391 lira arasında emekli aylığında bir artış olacak. Bu rakamlar temmuz ayında yaklaşık yüzde 40 artacak, ocak ayında bu yürürlüğe girecek. Ocaktaki enflasyon oranı neyse ya da memur maaşlarına yapılacak artış neyse, ne takdir edilecekse bu rakamlar o tarihe kadar artarak devam edecek.
"Sözleşmeli personel yararlanamıyor." dendi. Çünkü sözleşmeli personel şu anda devlet memuru sayılmıyor, ek göstergeleri yok, ek gösterge sisteminin içinde değiller. Onun için, sözleşmeli.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Olsunlar diye söylüyoruz.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Garo Bey.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Ya, takdir Meclisimizin efendim, kadroya alınırsa. Meclisimiz nasıl uygun görürlerse.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Buyurun.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Sağlık görevlilerinde sadece hemşireler değil efendim, sağlık hizmetleri sınıfında bulunan herkes ek göstergeden faydalandı. Sadece hemşireler için vaat vardı ama daha sonra bu kapsam genişletildi. Sağlık hizmetleri sınıfında olan 3000 ek göstergede olanların tamamı 3600 ek göstergeye çıkarıldı efendim.
Yansıtma oranlarının değiştirilmesiyle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımıza yetki verildiğinden bahsedildi. Şu anda mevcut bu düzenleme efendim, mevcut düzenlemede bu yetki Bakanlar Kurulundaydı, zaten biliyorsunuz, aslında hiçbir değişiklik yapmasak bile Anayasa gereği Bakanlar Kuruluna yapılan bütün atıflar Cumhurbaşkanımıza yapılmış sayılıyor ama kanun değiştiği için mecburen onu da düzeltme ihtiyacı duyduk. Yani mevcutta olan, bir kelimesi bile değişmeyen bir düzenlemedir. Onu da söylemiş olayım.
"Öğretmenlerde lise mezunu yok mu?" diye bir soru geldi. Şu anda 3600'den tamamen yararlanan tek grup öğretmenler çünkü geçmişte bütün öğretmenlere bu 3000 ek gösterge verildiği için öğretmenlerde lise mezunu şu anda zaten yok, öğretmenlerin tamamı -3000'de olanların tamamı- 3600 ek göstergeye...
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sağlıkta var ama değil mi?
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Sağlıkta lise mezunları var. Polislerde de sadece polis grubu için özel olarak yapıldı, onlar zaten daha önce 100 lira ek ödeme alıyorlardı. Polis olup da lise mezunu olduğu için bu düzenlemeden faydalanamayanlara da 1.200 lira yani bu 3600 düzenlemesine paralel bir artış da sadece polisler için şu anda tasarıda var efendim.
DURMUŞ YILMAZ (Ankara) - Astsubaylar da bundan yararlanıyor mu?
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Yararlanıyorlar efendim, astsubaylar 3600 şu anda, onlar da 4200'e çıkıyorlar.
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Astsubaylarda lise mezunu yok mu?
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar, bir bitsin cevaplar, böyle karşılıklı konuşmayalım.

Cevdet Bey, devam edin, buyurun.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Astsubaylara ilişkin özel bir düzenleme olduğu için onlar bir derece fazla alıyorlar, lise mezunu astsubayın 1'inci dereceye gelme imkânı var sınıfından dolayı, lise mezunu astsubay 1'inci dereceye gelirse o da 3600'den faydalanabilir efendim.
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Verelim şimdi, beklemesin.
SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Faydalanabilir zaten efendim.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Şimdi, emeklilik boyutu itibarıyla İsmail Bey siz mi cevap vereceksiniz, ilave edeceğiniz bir şey var mı?
SGK EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRÜ İSMAİL ERTÜZÜN - İlave edeceğim bir şey yok, Sayın Başkanım bütün hususlarıyla arz etti, doğrudan emekliyi etkileyen noktalarını cevaplandırdı.

gazetememur.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (31)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri