Mali hizmetler uzmanlarına; ücret, ek gösterge ve tazminat teklifi

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi. Teklif ile, mali hizmetler uzmanlarının; ücret, ek gösterge ve tazminat göstergeleri bakımından merkez uzmanlıklarla eşitlenmeleri amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 24.11.2021 Fahrettin Yokuş /Konya Milletvekili

GENEL GEREKÇE 

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile mevcut mali yönetim sistemi değiştirilerek yeni bir yönetim ve kontrol sistemi oluşturulmuştur. Kamu idarelerinin, yönetim ve hesap verme anlayışı çerçevesinde sorumlulukları artırılmıştır. Bu çerçevede kurumlarda “Strateji Geliştirme Birimi” kurulmuştur. Bahse konu kanunun 60 inci maddesinde, strateji geliştirme birimlerinde “Mali Hizmetler Uzmanı" çalıştırılacağı hüküm altına alınmış ve bu unvan, 657 sayılı Kanunun 36'nci maddesindeki kariyer meslekler içerisinde yerini almıştır. 

Kamu kurumlarına Mali Hizmetler Uzmanı atanması amacıyla 2006 ve 2007 yıllarında yapılan merkezi sınavları 824 Mali Hizmetler Uzmanı, 2008, 2011, 2013, 2015 ve 2016 yıllarında yapılan özel yarışma sınavlarını ise 1.539 kişi başarıyla geçmiş ve atanmıştır. Atanan kişi sayısına göre; Mali Hizmetler Uzmanı ve Uzman Yardımcılarının toplam sayısı 2.363 kişi olması gerekirken, özlük hakları ve diğer sorunların yol açtığı durumlar nedeniyle meslekten ayrılmalar istifa, terfi vb.) olmuş, 2021 yılında görev yapan Mali Hizmetler Uzman/Uzman Yardımcısı sayısı 1.000 civarında kalmıştır. Sorunların kısa vadede çözülmemesi bu eksilmenin daha da artmasına sebebiyet verecektir. 

Farklı kurumlarda çalışan aynı unvandaki kamu personelinin özlük hakları, "eşit işe eşit ücret” vermek amacıyla çıkarılan 666 Kanun Hükmünde Kararname ile eşitlenirken, aynı sınav, şart ve usullerle alınan, yükselme şartları aynı olan Mali Hizmetler Uzman ve Uzman Yardımcılarının maaşları, diğer merkez teşkilatı uzmanları ve kendi içinde ayrıma tabi tutulmuştur. Mali Hizmetler Uzmanlarının içerisinde bir özlük yönünden standart sağlanamamıştır. 

Yaşanılan bu gelişmeler doğrultusunda; 

a) Mesleğe alinmaları, yetiştirilmeleri, görev ve sorumlulukları, tabi oldukları mevzuat yönünden diğer merkez uzmanlıklarından farklılıkları bulunmayan Mali Hizmetler Uzmanları ve Mali Hizmetler Uzman Yardımcılarının 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişikliklerle 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesi Il-Tazminatlar kısmının A-Özel Hizmet Tazminatı Bölümünün (ğ) bendinde yer alan diğer merkez teşkilatı uzmanlıklarından ayrıştırılmasının ve aynı unvanda aynı yetki ve sorumluluklarda görev yapan Mali Hizmetler Uzmanlarının bağlı oldukları kurumlara göre farklı ücret almalarının önüne geçilmesi öngörülmektedir. 

b) Eşit işe eşit ücret ilkesinden hareketle ücret ve hak eşitliğinin sağlanması amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Mali Hizmetler Uzmanlarının diğer merkez uzmanlıklarla eşit özel hizmet tazminatından yararlanmaları sağlanmaktadır. 

MADDE 2- 3600 ek göstergeye sahip olmayan tek merkez kariyer uzmanlık olan Mali Hizmetler Uzmanlarının diğer merkez uzmanlıklarla eşit ek göstergelerden yararlanmaları sağlanmaktadır. 

MADDE 3- Mali Hizmetler Uzmanlarının diğer merkez uzmanlıklarla eşit ücret ve tazminat göstergelerinden yararlanmaları sağlanmaktadır. 

MADDE 4- Mali Hizmetler Uzmanlarının diğer merkez uzmanlıklarla eşit ücret ve tazminat göstergelerinden yararlanmaları sağlanmaktadır. 

MADDE 5- Yürürlük maddesidir. 

MADDE 6- Yürütme maddesidir.

375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME VE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesi II-Tazminatlar kısmının A-Ozel Hizmet Tazminatı Bölümünün (i) bendinde yer alan "Mali Hizmetler Uzmanları” ibaresi yürürlükten çıkarılmış, aynı maddenin (ğ) bendine “Kültür ve Turizm Uzmanları” ibaresinden sonra gelmek üzere "Mali Hizmetler Uzmanları” ibaresi eklenmiştir. 

MADDE 2-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Eki I Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "I Genel İdare Hizmetleri Sınıfı" bölümünün (h) bendinde yer alan "Mali Hizmetler Uzmanları" ibaresi yürürlükten çıkarılmış ve aynı bölümün (g) bendine “Helal Akreditasyon Uzmanları" ibaresinden sonra gelmek üzere "Mali Hizmetler Uzmanları” ibaresi eklenmiştir. 

MADDE 3- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine "...(III) sayılı Cetvelde yer alan unvanlı kadrolarda bulunanlardan,” ibaresinden sonra gelmek üzere "(Yüksek Yargı Organları, Yüksek Öğretim Kuruluşları ve Mahalli İdarelerin Merkez Teşkilatına ait kadrolarda görev yapan Mali Hizmetler Uzmanları ve Mali Hizmetler Uzman Yardımcıları dahil)” ibaresi eklenmiştir. 

MADDE 4- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki III Sayılı Cetvelin 3 ve 4 üncü sıraları Cetvelden çıkarılmıştır. 

MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri