Memur ve sözleşmeli personele de ilave tediye ödensin

6772 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi. Teklif ile, işçi ve memur ayrımı yapılmaksızın kamuda istihdam edilen tüm personele ilave tediye ödenmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
6772 Sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması ve 6453 Sayılı Kanunla 6212 Sayılı Kanunun 2'nci Maddesinin Kaldırılması Hakkında Kanuna Ek Madde İlave Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte tarafınıza sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 13/6/2022 Veli AĞBABA/ Malatya Milletvekili BAŞKANLIĞI

GENEL GEREKÇE 
4/7/1956 tarihli ve 6772 sayılı Kanun uyarınca, halen kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen tüm işçilere (taşeron işçiliğinden kadroya geçenler dahil) yılda iki defa yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile (Kanunda belirtilen "birer aylık istihkaklar" ikiye bölünerek) yarım aylıkları (13 günlük ücretleri) tutarında 4 adet ilave tediye adı altında ikramiye ödenmektedir. Anılan ödeme 1956 yılından itibaren 66 yıldan beri yapılmaktadır. 
Halen Cumhurbaşkanlığı Kararının ilkinde ilave tediyenin Ocak ayı ile Ramazan Bayramı arifesinde, ikincisinde ise Kurban Bayramı arifesi ile Aralık ayında ödenmesine özen gösterilmektedir. Söz konusu ilave tediye ödemesi, sendikalı sendikasız ayrımı yapılmaksızm ve toplu sözleşme konusu olmaksızın 6772 sayılı Kanun kapsamında istihdam edilen tüm işçilere ödenmektedir. 

Kamuda istihdam edilen memur ve sözleşmeli personel ise ilave tediye ödemesinden yararlanamamaktadır. Kanun Teklifi ile kamuda istihdam edilen personel arasında ilave tediye konusunda yaşanan aynmcılığa son verilmesi ve kamu görevlilerine de ilave tediye verilerek kamuda istihdam edilen tüm personele aynm gözetmeksizin ilave tediye ödenmesi amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- Madde ile 4/7/1956 tarihli ve 6772 sayılı Kanıma eklenen Geçici Madde ile Kanun kapsamındaki işyerlerinde istihdam edilen memur ve sözleşmeli personele de aym iş yerlerinde istihdam edilen işçiler gibi ilave tediye ödenmesi amaçlanmaktadır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

6772 SAYILI KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1- 4/7/1956 tarih ve 6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması ve 6452 Sayılı Kanunla 6212 Sayılı Kanunun 2'nci Maddesinin Kaldınlması Hakkında Kanun'a Ek Madde 2'den sonra gelmek üzere aşağıdaki ek madde eklenmiştir. 
"Ek Madde 3- Bu Kanun 1 inci maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve 14/71965 tarih ve 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) ve (B) fıkraları kapsamındaki memur ve sözleşmeli personel ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında idari hizmet sözleşmesiyle istihdam edilen kamu görevlisi statüsünde olan sözleşmeli personeli de bu Kanunun 2 nci ve 3 üncü maddeleri ile belirlenen ilave tediye ödemelerinden 4 üncü maddede belirlenen şartlarla yararlanır." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri