Sözleşmeli erbaş ve erlerin maaş sisteminin iptali gündemde

Anayasa Mahkemesi, 1 Kasım 2017 Çarşamba günü yapacağı toplantıda, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun 7.maddesinde değişiklik yapan 30.12.2015 tarihli ve 6656 sayılı Kanunun 8.maddesinin iptali ile yürürlüğünün durdurulması talebini esastan karara bağlayacak.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin aylık maaş ve ayrılma ikramiyesi hesabının brüt asgari ücret in belli oranları yerine belli bir gösterge rakamına göre yapılmasını sağlayan düzenlemenin iptali gündemde.

Anayasa Mahkemesi, 1 Kasım 2017 Çarşamba günü yapacağı toplantıda, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun 7.maddesinde değişiklik yapan 30.12.2015 tarihli ve 6656 sayılı Kanunun 8.maddesinin iptali ile yürürlüğünün durdurulması talebini esastan karara bağlayacak.

6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun 7.maddesi, 30.12.2015 tarihli ve 6656 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8.maddesi ile değiştirilmiş; bu değişikliğin Anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla CHP Milletvekilleri tarafından Anayasa Mahkemesine başvurulmuştu.

 Sözleşmeli erbaş ve erlerin aleyhine bir durum oluşmuştu

Sözleşmeli erbaş ve erlerin daha önce brüt asgari ücretin belli oranlarına göre hesaplanan aylık maaş ve ayrılma ikramiyesi miktarı, 2016 yılının başından itibaren 15330 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle bulunan tutarın belli oranlarına (daha önce geçerli olan oranlar) göre hesaplanmaya başlanmıştı.

Bu düzenlemenin yapılmasında, 2016 yılında asgari ücret artış oranının memur maaş artış oranında daha yüksek bir oranda olması etkili olmuştu. Maaş siteminde değişiklik yapılmamış olsaydı sözleşmeli erbaş ve erlerin net maaşı bugünkü seviyesinden daha yüksek olacaktı.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin ücret sistemi değişmişti

Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istenen düzenleme, sözleşmeli erbaş ve erlerin sosyal güvenlik ve mali haklarının düzenleyen hükümlerde değişiklik yapmıştı. (6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun 7. maddesinin üçüncü ve beşinci fıkralarında)

**7.maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle; sözleşmeli erbaş ve erlerin aylık ücretlerinin belirlenmesinde “asgari ücret brüt tutarı” yerine “15.330 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle bulunacak tutar”ın esas alınması sağlanmıştı. Bu şekilde hesaplanan tutarın, ilgililerin hizmet süreleri itibariyle 6191 sayılı Kanunda belirlenen oranlarla çarpımı ile aylık ücretlerinin belirlenmesi yoluna gidilmişti.

**7. maddenin beşinci fıkrasında yapılan değişiklikle; kendi kusurları olmaksızın veya ilk sözleşmesini yahut müteakip sözleşme süresini bitirmesinden dolayı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan sözleşmeli erbaş ve erlere ödenecek ikramiye miktarının belirlenmesinde, “asgari ücret brüt tutarı” yerine “15.330 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle bulunacak tutar”ın esas alınması sağlanmıştı. Bu şekilde hesaplanan tutarın, ilgililerin hizmet süreleri itibariyle 6191 sayılı Kanunda belirlenen oranlarla çarpımı ile yapılacak ödemenin belirlenmesi yoluna gidilmişti.

İptali istenen madde (6656 sayılı Kanunun ilgili maddesi)

MADDE 8- 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "onaltı yaşından büyükler için belirlenen asgari ücret brüt tutarının" ibaresi "15.330 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarın" şeklinde ve beşinci fıkrasında yer alan "onaltı yaşından büyükler için uygulanmakta olan brüt asgari ücret tutarının" ibaresi "15.330 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarın" şeklinde değiştirilmiştir.

memurunyeri.com

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri