Uzman isimden, memur ve emekli maaş zam tahminİ! Yüzde 40 ile 50 arası zam bekliyorum..

Asgari ücrete %55 zam gelmesinin ardından memur ve emekliler ne kadar zam alacağını merak etmeye başladı. Prof. Dr. Cem Kılıç'tan "En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?" sorusuna yanıt geldi.

Asgari ücretin 8 bin 506 TL olarak açıklanmasıyla birlikte gözler memur ve emekli maaşına çevrildi. Memurlar maaşlarının enflasyon karşısında erimesinden dolayı dert yanarken, asgari ücrete yapılan zam kadar maaşlarının artırılması gerektiğini düşünüyor. Memur ve emekliler ne kadar zam alacağını merak ederken, asgari ücrete yapılan zammı doğru bilen Prof. Dr. Cem Kılıç'tan memur ve emekli maaşı konusunda dikkat çeken tahmin geldi.

NTV canlı yayınına katılan Kılıç, memur ve emeklilere yapılacak zam oranının yanı sıra asgari ücretin iş verene maliyetini de hesapladı. 

TÜRK-İŞ YANLIŞ ANLAŞILDI

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
Kılıç şunları kaydetti:

Benim rakamım 8 500 lira idi ve beklediğimiz oran çıktı. İşçi tarafı anlaşmaya varmadı ama bu yıla ait olay değil son 22 yıl içinde 15 kez tarafların anlaşamadığı durum ortaya çıktı. Türk-İş her ay yoksulluk, açlık sınırı araştırmaları yapar 7785 bu ay belirlenmişti Türk-İş bu rakamla bu yola çıkmadı. Bu kendi içerisinde yanlış anlaşılmadan kaynaklanan huzursuzluk yaşandı.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ 11 BİN 759 TL
Geçen yıl 2 kez zam yapıldı. Şimdi 8 bin 506 lira olarak açıklandı benim yaptığım hesapla iş verene maliyeti 11 bin 759 lira civarında maliyet söz konusu. 500 liranın yansıması durumunda 1000 lira maliyet getirecekti. Bu rakam primini düzenli ödeyip 5 puan teşvikten faydalanan işverenler için geçerli. Ayrıca geçtiğimiz yıl günlük 3.33 TL olarak uygulanan asgari ücret desteği miktarı günlük 8.33 TL’ye çıkarıldı. Bu rakam kapsamdaki işçiler için aylık 250 TL’lik destek anlamına geliyor.

Bunu esas alınarak ücret düzenlemeleri yapılacak. Özel sektör çalışanlarının büyük bölümü asgari ücret seviyesinden gösteriliyor. İşletmelerin işi zor. Bu yeterli bir artış mı tartışmak lazım. İçinde bulunulan durum itibari ile bu rakamda buluşulması gerekiyordu.

65 YAŞ VE EVDE BAKIM AYLIĞI YÜKSELECEK
Asgari ücret çalışma hayatında borçlanma tutarını, GSS primini, 65 yaş ve evde bakım aylığı gelir sınırı için de belirleyici. 1 Ocak 2023 itibarıyla askerlik ve doğum borçlanması günlük tutarı 106.7 TL’ye yükseldi. Genel sağlık sigortası primi 300.24 TL’ye ulaştı. 65 yaş aylığı alabilmek için gelir sınırı 2835.6 TL’ye, evde bakım aylığı gelir sınırı ise 5671.2 TL’ye yükselecek. Bu da halihazırda diğer şartları sağlayan ancak gelir sınırına takılan kişilerin yeni yılda 65 yaş ya da evde bakım aylığı alabileceği anlamına geliyor.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI NE KADAR ZAMLANACAK
3500 lira emekli maaşında taban aylık. Ben taban aylığının artırılacağını düşünüyorum. Memur ve memur emeklileri açısından toplu sözleşme kuralları geçerli, işçi ve Bağ-Kur emeklileri açısından 6 aylık TÜFE dikkate alınıyor. Enflasyonun bu rakamların altında çıkacağı gerçek.

Yüzde 54.66’lık artışın emekli aylıklarına da etkisi olacak. TÜFE’nin üzerinde bir emekli aylığı artış oranını yaşayabiliriz. Ben emekli aylıklarının da hemen hemen bu rakama yakın seviyede belirleneceği kanaatindeyim.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BİN TL ARTACAK
En düşük emekli maaşı 3500 lira. Asgari ücret artışıyla birlikte benim tahminim en düşük emekli maaşı 4500 liraya çıkmış olur. Genel olarak memur ve emekli maaşı zammında da yüzde 40 ile 50 oranında artış bekliyorum."

milligazete

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri