Zabıta personeline 3600 ek gösterge ve Zabıta Hizmetleri Sınıfı kanun teklifi ( Şubat 2022)

Zabıta Teşkilatı Mensuplarına 3600 ek gösterge verilecek mi? Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi. Teklif ile; Devlet Memurları Kanunu'na tabi çalışan memurların sınıfları arasına `Zabıta Hizmetleri Sınıfı'nın eklenmesi ile zabıta hizmetlerinde çalışanların bu sınıfa dâhil edilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLÎSİ BAŞKANLIĞINA 
657 Sayılı Devlet Memurlan Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. 
Gereğini saygılarımla arz ederim. 17.02.2022  Atila Sertel /izmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 
195 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Zabıta Teşkilatı Mensupları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olarak Genel İdari Hizmetler sınıfı altında hizmet vermektedir. Zabıta Teşkilatı Mensupları 195 yıldır ülkemizdeki özel kolluk kuvveti olarak 7/24 görev üstlenmelerine rağmen; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun genel idari hizmetler sınıfında sayılmalarından dolayı gerek özlük gerekse de mesleki bağlamda önemli ölçüde sorunlar ile karşı karşıya kalmakta, ağır mağduriyetler yaşamaktadırlar. 

Ülkemizde Zabıta Teşkilatı Mensuplarının mesleklerini ifa ederken yaşadıklan zorluklar ve problemler gerek toplumsal gerekse yönetimsel boyutta her geçen gün daha net bir şekilde kendini göstermektedir. Küresel pandemi döneminde de bu durum şeffaf ve hissedilir bir şekilde ortaya çıkmıştır. Zabıta Teşkilatı Mensuplan küresel salgın dolayısıyla canlannı hiçe sayarak can siperane bir şekilde vatandaşın olduğu her alanda gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürmüştür. Tek amacı vatandaşın esenlik ve huzurun sağlamak olan Zabıta Teşkilatı Mensupları kimi zaman yaşlı vatandaşlara ekmek götürmüş, kimi zaman emekli bir teyzenin maaşını çekip kendisine ulaştırmış, kimi zaman hayvanlan aç ve susuz kalan vatandaşın hayvanlarını mağduriyetten kurtarmıştır. Özellikle küresel pandemi döneminde GÎH sınıfı personeli yarı zamanlı ve esnek çalışma yaparken, Zabıta Teşkilatı Personeli çalışma sürelerini arttırarak vatandaşın memnuniyeti, huzur ve esenliği için gece gündüz demeden çalışmıştır. Küresel Salgın sebebiyle sahada görev yaparken şehit düşen Zabıta Teşkilatı Personeli sayımızda yadsınamaz derecede çoktur. 

Normal Şartlar altında ise Zabıta Teşkilatı Mensupları tabiri caizse kelle koltukta çalışmaktadır. Kendisini savunacak hiçbir silahı da olmayan mensuplanmız her sabah aileleri ile helalleşerek evlerinden ayrılmaktalar; bir saniye sonra nerede ve hangi halde olacaklarını da bilememektedirler. Tek suçu görevini kanunlara uygun bir şekilde yerine getirmek olan Zabıta Teşkilatı Personeli seyyar satıcı ve esnaf ile yaşamış olduğu polemik ve gerginlik durumunda hedef olmakta; yaşanan olaylar şahsileştirilerek tehdit telefonları almakta, mesai bitiminde de farklı şahısların yaralama ve saldırılarına da maalesef maruz kalmaktadırlar. 
GÎH sınıfı mensupları tüm resmi tatillerini evlerinde aileleri ve sevdikleri ile geçirmelerine rağmen Zabıta Teşkilatı Mensupları resmi tatil, bayram, arife, hafta sonu demeden çalışmaktadırlar. Zabıta Teşkilatı Mensupları ve aileleri bayramlarını bile bayram gibi yapamamakta 7/24 nöbet usulü ile çalışmaktadırlar. 
Yukarıda sayılan sebeplerledir ki Zabıta Teşkilatı Mensuplarına 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesi içinde sayılan Genel İdari Hizmetler Sınıfı kapsamına sığmadığı ortadadır. 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda XI. sınıf olarak Zabıta Hizmetleri Sınıfı açılması acili yet ve önem arz etmektedir. 
Bu sebeplerledir ki Zabıta Teşkilatı Mensuplannın GİH sınıfındaki büro memurları gibi genel idari hizmetler sınıfında yer alması anayasamızın temel ilkelerinden olan "ölçülülük, adalet ve eşitlik" ilkesine aykırı olduğundan anayasal bir hak mahrumiyetini dile getirmek hasıl olmuştur. Bu bağlamda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun XIII. Hizmet Sınıfı Zabıta Hizmetleri olarak ivedilikle güncellenmelidir. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- Bu madde ile Devlet Memurlan Kanımu'na tabi olarak hizmet veren Zabıta Teşkilatı Mensuplarımn, 657 Sayılı Devlet Memurlan Kanunu'nda yapılacak düzenleme ile XII Hizmet Sımfı olarak Zabıta Hizmetler Sımfı'mn oluşturulması gerek vatandaşın esenlik, huzur ve memnuniyeti, gerek yerel yönetimlerin etkili ve verimli çalışmalar yapabilmesi gerekse de Zabıta Teşkilatı Mensuplanmn yaşadığı ağır mağduriyetin ortadan kaldırılması bakımından kronikleşmiş sorunları ortadan kaldıracaktır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasına (XII) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir. 
"XIII- ZABITA HİZMETLERİ SINIFI 
Zabıta daire başkanı, zabıta müdürü, zabıta şube müdürü, zabıta amiri, zabıta komiseri ve zabıta memurlanm kapsar." 
MADDE 2- 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetveline aşağıdaki bölüm eklenmiştir. 

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri