Devlet çalışmalara başladı: yeni vergi geliyor

Türkiye'de hükümet kanadından yeni vergi hamlesi geliyor. Hükümet, vergi kaçağını engellemek ve vergi gelirlerini artırmak amacıyla yeni bir adım attı.

Türkiye'de hükümet kanadından yeni vergi hamlesi geliyor. Hükümet, vergi kaçağını engellemek ve vergi gelirlerini artırmak amacıyla yeni bir adım attı. Bu nokta da atılan flaş iddialara göre e-ticaret platformlarına, devlet adına vergi toplama yetkisi verilecek.

Bu düzenlemeyle Hepsiburada, Trendyol gibi büyük e-ticaret siteleri, "ön tedarik" yöntemi kullanarak 300 binin üzerinde tedarikçiden vergi toplayacaklar. Bu uygulama, e-ticaret sektöründe vergi adaletinin sağlanmasına ve kayıtdışı ekonominin azaltılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

ÖN TEDARİK İLE VERGİLER TOPLANACAK

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni Gelir Vergisi Teklifi ile e-ticaret platformlarına yeni bir yükümlülük getirildi. Hepsiburada, Trendyol gibi büyük e-ticaret siteleri artık kendilerine mal ve hizmet sağlayan 300 bin tedarikçi üzerinden "ön tedarik" yoluyla vergi toplayacak.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Kanunu'nda yapılan değişiklikle, bu platformlar, aracı hizmet sağlayıcı olarak mal satışları ve hizmet alımlarına yönelik ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapma yükümlülüğüne sahip olacak.

AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, “Pek çok e-ticaret platformu, tedarik sağlayıcılarının ürünlerinin vergilendirilmesinde tevkifat yapmakla yükümlü hale getirilecek” diyerek bu adımın vergi güvenliğini artırma ve kayıtdışılığı azaltma hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.

ÖN VERGİLEME BAŞLATILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, "Bu platformlardaki satışlardan, tıpkı bankalardaki mevduat faizlerinde yapılan stopaj gibi, ön vergileme yapılacak ve bu vergiler daha sonra mahsup edilebilecek" dedi.

Bayrakdar, 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek düzenlemenin detaylarını paylaştı; "Örneğin, bir satıcı 100 lira kazanacaksa, bu sistemle belki 97 ya da 98 lira alacak, sadece küçük bir kısmı vergi olarak kesilecek" ifadelerini kullandı.

2024'TE 3.4 TRİLYON TL OLACAK

Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı "Türkiye'de E-Ticaretin Görünümü Raporu" 2023 yılında Türkiye'nin e-ticaret hacminin 1.85 trilyon TL olduğunu gösteriyor. Rapora göre, 2024 yılında bu hacmin 3.4 trilyon TL'ye çıkması ve işlem sayısının 6.67 milyar adede ulaşması bekleniyor.

E-ticaretin genel ticaret hacmine oranı 2019'da %10.1 iken, 2023'te %20.3'e yükselmiş durumda. En fazla gelir elde edilen sektörler ise beyaz eşya ve küçük ev aletleri ile 233 milyar TL, elektronik sektörü ile 135 milyar TL ve giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü ile 127 milyar TL olarak sıralanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri