Devlet Memurları Kanunu’nda Acilen Değiştirilmesi Gereken Maddeler

Okuyucularımıza “Devlet Memurları Kanunu’nu değiştirmek için görevlendirilen bir komisyonun başkanı olsaydınız, değiştirilmesini isteyeceğiniz ilk konu ne olurdu?” sorusunu sorduk.

Gelen ilginç cevaplar arasında önemli gördüğümüz ve mükerrer olmayanları aşağıda sıraladık.

  1. Kariyer ve Liyakat: Kariyer ve liyakat şartlarını zorunlu hale getirirdim. Ayrıca, bu maddede hizmet süresine ek olarak bir sınav şartı da getirirdim.

  2. Emeklilik Kanunu: 2008 ekim sonrası memurların hukuka aykırı olarak 5510 sayılı Kanun’a tabi olmalarını değiştirip, tüm memurları 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na tabi tutardım. Bu düzenleme ile emekli maaşlarındaki dengesizlikleri giderirdim.

  3. Atama ve Denetim:

    • a) Tüm atamaları merkezi bir sistemle yapardım.
    • b) Yönetici atamalarını sınavla gerçekleştirirdim.
    • c) Kamuda Yardımcı Hizmetler Sınıfını kaldırırdım; kamu hizmetinin yardımcısı olmaz.
    • d) Eş, dost ve akraba atamalarını yasaklar, tespit ettiklerimi sorgusuz kurumdan atardım.
    • e) Tüm kurumları düzenli olarak denetlerdim.
  4. Rotasyon ve Sınav: Tüm memurların rotasyona tabi olmasını ve belirli periyotlarla meslek bilgisi sınavı yapılmasını sağlayacak bir madde eklerdim.

  5. Ücret Dengesi: Unvanlar arası ücretlerde denge kurmaya çalışırdım.

  6. Kamu Mühendislerinin Hakları: Kamu mühendislerinin özlük haklarını iyileştirirdim; işlerini severek ve özveriyle yapanların haklarını korurdum.

  7. Yaş Şartı: Çalışma hayatına uymayan 35 yaş şartını kaldırırdım.

  8. Sorumluluk ve Liyakat: İşini düzgün yapmayan ve sorumluluk bilinci olmayan her makamın liyakat sahibi olmayan kişilerle doldurulmasını engellerdim. Kaytaranları ise doğrudan görevden alırdım.

  9. İşçi ve Memur İlişkisi: İşçilerin memurlardan daha fazla maaş almasını ve işçilerin memurun amiri olmasını engellerdim.

  10. Mezuniyete Göre Maaş: Mezuniyete göre maaş düzenlemesi yapar, yüksek lisans mezunları ile lise mezunlarını eşit maaş alacak şekilde düzenlemezdim.

  11. Mesai Saatleri: Mesai saatlerini azaltırdım.

  12. Sözleşmeli Çalışma: Sözleşmeli çalışmayı ortadan kaldırırdım. Ailelerin uzun süre ayrılmasına neden olan bu sistemin kaldırılmasını sağlardım.

  13. Çalışma Motivasyonu: Yatana daha fazla yastık, çalışana daha fazla sopa mantığını ortadan kaldırarak köklü bir değişim yapardım.

  14. Mülakat ve Zam: Mülakatları kaldırır ve memurlara verilen emekli maaşında seyyanen zammı sağlardım.

  15. Kanunların Birleştirilmesi: 657 ve 4857 sayılı kanunları birleştirir, kamu personelini düzenleyen tek bir çerçevede toplardım.

  16. Bankamatik Memurları: Bankamatik memurlarını tespit eder, haklarını iptal eder ve ceza verirdim.

  17. İş Güvencesi: Her yıl sözleşme imzalanmasını sağlardım. İdare ile uyumsuz, sürekli kaytaran ve iş yeri huzurunu bozanları kamuda çalıştırmazdım.

  18. Unvan Dışı Görev: Bir memurun unvanı dışındaki görevlerde çalıştırılmasını yasaklar, norm kadro üstünde geçici görevlendirme yapılmasını engellerdim.

  19. Performansa Dayalı Maaş: İş güvencesini kaldırarak, çalışanlar ve çalışmayanlar arasında performansa dayalı maaş sistemini getirirdim.

  20. Grev Hakkı: Memurlara grev hakkı verirdim; bu hakkın verilmesi diğer taleplerin de daha kolay alınmasını sağlar.

  21. Uzaktan Çalışma: Uzaktan çalışma ve esnek çalışma sistemini tanımlar, kurumsal verimlilik ve tasarruf açısından elde edilen geliri ilgili memura verirdim. Böylece çalışma performansı artar ve mutlu personellere sahip olunurdu.

Ahmet Ünlü/ Yenişafak

Kamudan Haber Haberleri