Merkez Bankası Resmen Açıkladı: İşte Emekli ve Memura Yapılacak Temmuz Zammı!

TÜİK tarafından bugün açıklanan TÜFE verisiyle birlikte emekli ve memur zamlarını belirleyecek enflasyon verisinin 5 ayı kesinlik kazandı.

Gözler, 3 Temmuz'da yapılacak son açıklamaya çevrilirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından paylaşılan raporda gelecek ay görülmesi beklenen enflasyona yer verildi. Bu tahminler sonucunda memur ve emeklilerin alacağı zam da ortaya çıkmış oldu.

Milyonlarca emekli ve memur, bu sabah açıklanan enflasyon verisi ile büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Aylardır alım güçlerinde büyük bir düşüş olduğunu belirtmelerine karşın, TÜİK tarafından paylaşılan verilerde umduğunu bulamayan emekliler, şimdiden temmuz ayında yapılacak zamdan ümidini kesmiş durumda.

Yılın ilk 5 ayında açıklanan TÜFE toplamı bugün itibarıyla yüzde 20.9 olarak belirlenirken, emekli ve memur maaşlarına yapılacak ara zam için referans teşkil edecek son veri 3 Temmuz tarihinde açıklanacak.

MERKEZ BANKASI 6 AYLIK ENFLASYON FARKINI AÇIKLADI

Buna karşın emeklilerin merakını giderek haber, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) paylaştığı rapor ile yanıtlandı. TCMB, her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde, Haziran ayında görülmesi beklenen enflasyon oranını paylaştı. Şu ana kadar belirlenen ilk 5 aylık enflasyon oranı yüzde 20.94 olurken, son ayda beklentiler sadece 2.56 seviyesinde şekillendi.

Bir başka deyişle TCMB, emekli ve memur zamları için referans teşkil edecek 6 aylık enflasyon farkı için yüzde 23.5 seviyesini vurguladı. Milyonlarca emekli, bu oranın yılın başından bu yana yaşanan enflasyonu kapsamadığını belirterek, alım güçlerinin daha büyük oranda düştüğünü ve emeklilere seyyanen zam yapılması gerektiğini savunuyor.

EMEKLİLERE YAPILACAK ZAM KESİNLEŞMEYE BAŞLADI

Öte yandan memurlar, kesinlik kazanacak 6 aylık enflasyon farkına ek olarak, toplu sözleşme ile belirlenen oran kadar zam almaya hak kazanacak. Yüzde 23.5 olarak şekillenmesi beklenen TÜFE'ye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yüzde 1.5 oranında refah payı eklenmesi ve emeklilere Temmuz ayı itibarıyla yüzde 25 zam yapılması öngörülüyor.

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri