BU KADARINA DA PES! PİKTES

Piktes öğretmenlerimiz, bu projenin uygulandığı il sayısı arttıkça camiamızda bilinmeye başlandı. Ancak bilmeyen sayısının da azımsanmayacak ölçüde olması ve daha iyi bilinmesi için kısaca değinmek istiyorum.

Piktes; Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi olarak 2016'da uygulamaya konulan, yabancı uyruklu çocukların ülkemizdeki eğitime erişimlerine ve sosyal uyumuna katkı sağlamayı amaçlayan, okul öncesinden Ortaöğretim sonuna kadar çocukların okula kayıt olması, üst öğrenime devamının artırılmasının da hedeflendiği ve halen uygulamaya devam edilen bir projedir. PIKTES bütçesinin tamamı Avrupa Birliği tarafından, FRIT (Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı) anlaşması çerçevesinde doğrudan hibe yöntemiyle karşılanır.

Bu projede görev alacak öğretmenlerimiz de KPSS puanı ve mülakat puanı üstünlüğüne göre sözleşmeli öğretmenlerle aynı şartlarda atanmış ve güvenlik soruşturmaları yapılmış geçici süreli öğretmenlerdir. Piktes öğretmenlerimizle 4857Sayılı İş Kanunu kapsamında "Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi" yapılmıştır. Özlük haklar bakımından işçi kanununa, disiplin bakımından ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlıdırlar.

Sınıf Öğretmeni, Türk Dili ve Edebiyatı, Arapça öğretmenleri ve Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmenlerinden oluşan Piktes öğretmenlerimiz; yaklaşık binlerce öğrenciye Türkçe dil eğitimi, Arapça dil eğitimi, telafi eğitimi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Piktes öğretmenlerimiz; dil eğitimi, dil öğretimi, Özel Eğitim Hizmetleri eğitimine kadar hiç de azımsanmayacak ekstra birçok eğitim almıştır.

Piktes projesi ödül almış bir projedir. Yani amacına çalışmalar başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Peki projeyi ödüle götüren bu başarı kimin emeğidir?PİKTES ÖĞRETMENLERİNİN

Yaptıkları işten şikayet etmeseler de biz haklarını verelim. Bizler kendi ülkemiz çocuklarıyla çalışırken zaman zaman zorluklar yaşarken bu öğretmenlerimiz yabancı uyruklu, dili, yetişme şartları farklı olan binlerce çocukla çalışıyorlar. Ve bu çocuklar savaştan gelen çocuklar. Çok şeylerini hatta birinci derece yakınlarını kaybetmiş çocuklar. Bambaşka bir ülkeye gelmiş, travmaları olan çocuklar. Detaya girmekten imtina ederek çalışma şartlarının zorluğu konusunda beni anladığınızı düşünüyorum.

Bu öğretmenlerimiz Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan öğretmenlerimiz gibi sınavlardan, mülakatlardan, güvenlik soruşturmalarından geçerek göreve başladılar. Ama kadroları yok. 8 yıldır, emek veriyorlar. Ve zaman geçtikçe de mağdur oluyorlar.

Kadro verilmedi. Göreve başlatırken bin bir sınavdan geçirdiği, yıllardır başarılı bir şekilde bu projeyi sürdüren öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın artık görmesi lazım. Aldıkları maaş komik rakamlara dönüşmeye başladı. Bu öğretmenlerimiz sınav görevi gibi ek gelir sağlayabilecekleri görevleri de alamıyorlar.

Piktes öğretmenleri Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda bile yer almadı maalesef. Projenin uygulandığı il sayısı her geçen yıl artırılırken meslek kanununda yer almaması, yok sayılması kabul edilemez bir durumdur. Özlük hakları, aldıkları maaş.. Bunları, projenin bütçesini karşılayan Avrupa Birliği kabul ediyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı artık bu yanlışa bir dur demeli. Piktes öğretmenleri daha fazla mağdur edilmemelidir. Hak ettikleri kadro bir an önce öğretmenlerimize verilmelidir. Özlük hakları, mali hakları konusunda ivedilikle iyileştirmeler yapılmalıdır.

Eğitim Gücü Sendikası olarak Piktes öğretmenlerimizin her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bakanlığı’mıza be Sayın Bakanımıza bir kes daha sesleniyoruz. Piktes öğretmenlerimiz için ciddi bir adım atılma zamanı çoktan geldi de geçiyor. Hakkıyla o konuma gelip hakkıyla da o konumun gereğini yapan öğretmenlerimizin hakkını verin.

Gülay Çetkin
Eğitim Gücü Sendikası
Denizli İl Başkan Yardımcısı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

MEB Personel Haberleri