Memur Ailesinin Açlık ve Yoksulluk Sınırları Açıklandı: İşte Güncel Veriler

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 Eylül ayı itibarıyla dört kişilik bir memur ailesinin açlık sınırı 27 bin 270 TL, yoksulluk sınırı ise 73 bin 651 TL oldu.

Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 32 bin 120 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı da dikkat çekilen bir başka önemli nokta.

Güncel Açlık ve Yoksulluk Sınırları

BES-AR'ın verilerine göre, dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama miktarı 27 bin 270 TL olarak belirlenirken, toplam yaşam maliyetleri, yani yoksulluk sınırı ise 73 bin 651 TL'ye ulaştı. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 32 bin 120 TL oldu.

Bu hesaplamalar gıda, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için gereken toplam harcamalar dikkate alınarak yapıldı. BES-AR verileri, 2024 yılında asgari ücretin, açlık sınırının %60,39 altında kaldığını ve yalnızca temel gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yettiğini ortaya koyuyor.

Ekonomik Değişimler

Verilere göre, Eylül 2024'te açlık sınırı bir önceki aya göre %1,63, yoksulluk sınırı %0,26 ve yaşam maliyeti %3,17 oranında arttı. 2023 Aralık ayına kıyasla açlık sınırında %43,18, yoksulluk sınırında %35,74 ve yaşam maliyetinde %26,13 oranında artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayına göre ise açlık sınırında %66,91, yoksulluk sınırında %49,65 ve yaşam maliyetinde %45,18'lik artış görüldü.

BES-AR’dan İnsanca Yaşam Talebi

Büro Emekçileri Sendikası, asgari ücretliler, kamu emekçileri ve emekliler için insanca yaşam koşullarını sağlayacak bir ücret talebini yineleyerek, 2024 yılında asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ve özellikle büyükşehirlerde kamu çalışanlarının gelirlerinin büyük bir kısmını kira ödemelerine ayırmak zorunda kaldığını vurguladı. Sendika, kamu emekçilerinin barınma ihtiyacını karşılamak için toplu yaşama mecbur kaldığını belirtti.

TÜİK Verilerine Tepki

Sendika, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin gerçek piyasa koşullarını yansıtmadığına dikkat çekerek, 3 Ekim'de TÜİK önünde bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Tüm kamu emekçileri, emekliler ve asgari ücretliler bu açıklamaya davet edildi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Memurlar Haberleri