Memurlar Saç ve Sakal Uzatabilir mi? Mevzuatta Değişiklikler

Memurlara sakal serbest mi? Erkek memurlar sakal bırakabilir mi? Kamuda saç uzatmak serbest mi oldu? İşte bu konudaki detaylar...

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmelikte değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, memurların sakal bırakması ve saç uzatması gibi konularda serbestlikler getiriyor. Peki, bu yeni düzenlemeler neleri kapsıyor?

Mevzuat Güncellemeleri

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 19. maddesinde, "Devlet memurları, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler" hükmü yer almaktadır. Bunun yanı sıra, 1982 yılında yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik, memurların kılık ve kıyafet düzenlemelerini belirlemektedir.

Danıştay Kararları ile Değişiklikler

Danıştay 2. Dairesi ve Danıştay 12. Dairesi tarafından verilen kararlarla, erkek memurların saç ve sakal konusunda daha serbest olmaları sağlanmıştır.

Saç ve Favori Bırakma

  • Danıştay 2. Dairesi: Erkek memurların kulak ortasından aşağıya doğru favori bırakmalarına ve saçlarını kulakları kapatacak şekilde uzatmalarına imkan tanıyan düzenlemeler yapılmıştır.

Sakal Bırakma

  • Danıştay 12. Dairesi: Erkek memurların her gün sakal tıraşı olma zorunluluğu ve sakal bırakma yasağı kaldırılmıştır.

Yeni Düzenlemeler ve Uygulamalar

  • Kılık ve Kıyafet Kuralları: Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler için uygulanmaktadır. Ancak, Emniyet, Jandarma gibi bazı kurumlar özel mevzuatlarına tabi oldukları için bu düzenlemelerden muaf tutulmuştur.

  • Kadınlar için Kılık ve Kıyafet Kuralları: Kadın memurların kolsuz ve çok açık yakalı giysiler, streç ve kot pantolonlar giymesi yasaktır. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi ayakkabılar giyilmez.

  • Erkekler için Kılık ve Kıyafet Kuralları: Erkek memurların elbiseleri temiz, düzgün, ütülü ve sade olmalıdır. Ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı olmalıdır. Bina içinde baş daima açık bulundurulmalıdır. Bıyık bırakmak serbesttir, ancak uzunluğu üst dudak boyunu geçmemelidir. Kravat takılmalıdır ve kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmemelidir.

Disiplin Cezaları

Danıştay tarafından iptal edilen hususlar dışındaki kurallara (yasaklara) uymayan memurlar hakkında, 657 sayılı Kanun’un disiplin hükümleri gereğince uyarma cezası verilebilecektir.

Bu değişikliklerle birlikte, memurların kılık ve kıyafet yönetmeliklerinde daha esnek düzenlemeler getirilmiş olup, saç ve sakal bırakma konusunda daha özgür bir çalışma ortamı sağlanmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Memurlar Haberleri