Tüm Memurlarla İlgili Flaş Gelişme! Soru Önergesi TBMM'de

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, memurların yıllık izin süresiyle ilgili soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan'ın, haftasonu tatillerin memurların yıllık izin süresine dahil edilmemesine ilişkin soru önergesinin tam metni kamubiz.com adresinde...

MEMURLARIN YILLIK İZİNLERİYLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda memurların yıllık izin gün sayısı hizmeti 10 yıla kadar olanlar için 20 gün, 10 yıldan fazla olanlar için 30 gün olarak belirlenmiştir. Memurların haftalık çalışma süresi ise cumartesi ve pazar günleri tatil olmak kaydıyla 40 saattir. Mevzuatta herhangi bir açık hüküm olmamasına rağmen memurlarımızın yıllık izin gün sayısına izin süresi içinde kalan hafta sonu tatil günleri de dahil edilmektedir.

Halbuki Anayasamızın Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakları'nı içeren 50. Maddesi'nde "Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir" hükmü yer almaktadır. Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunu'nun 56. maddesinde "Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz" denilerek hem uygulama için açıklık getirilmiş hem de Anayasamızın 50. Maddesi'ndeki hükümlere uyulmuştur. Dolayısıyla mevcut uygulamada memurlarımız aleyhine bir işleyiş söz konusudur.

Bu bağlamda;

1. Yıllık izin haklarını kullanan memurların izin süresi içinde kalan "Cumartesi ve Pazar" günlerinin yıllık izne dahil edilmesi hangi yasal dayanağa göre yapılmaktadır?

2. İşçilerimiz için 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerimiz lehine ve doğru bir şekilde açık hüküm varken; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda olmayan bir hükmün kamu idarelerince memurlarımızın aleyhine uygulanmasının nedenleri nelerdir?

3. Anayasamızın 50. Maddesi'ndeki hükümlere uyulup memurlarımız için hafta sonuna denk gelen ücretli izinlerin; izin günü hesabına dahil edilmemesi ile ilgili herhangi bir çalışmanız söz konusu mudur?

Memurlar Haberleri