Zabıt katipleriyle ilgili flaş gelişme: Özlük hakları TBMM gündeminde

Zabıt katiplerinin özlük hakları ve yaşadıkları sorunlar ile ilgili önemli bir soru önergesi TBMM 'ye geldi. Söz konusu soru önergesinde düşük maaşlar ve özlük haklarının iyileştirmesi talepleri iletildi. İşte detaylar.

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Zabıt katiplerinin sorunlarına ve özlük haklarına ilişkin durumuyla ilgili soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.

İşte Metin Ergun'un verdiği soru önergesi >>

Bakanlığınız bünyesinde çalışan zabıt katiplerinin, yoğun ve yorucu iş temposuna ek olarak, hâkim, savcı ve diğer üstleri tarafından işlerinden geç çıkarıldıkları, mesai saatleri dışında arandıkları, yoğun şekilde mobbinge uğradıkları, üstlerinden gelen baskı, tehdit ve haksızlıklara karşı savunmasız oldukları gibi basın ve sosyal medya mecralarında çeşitli iddialar gündeme gelmektedir. Yaşadıkları tüm bu sorunlardan dolayı, Bakanlığınıza bağlı birçok yargı kurumunda, son yıllarda giderek artan bir şekilde çalışma barışının ortadan kalktığı ve yaşadıkları bunalımlardan ötürü intihar eden zabit kâtibi sayısında artış olduğu iddia edilmektedir. Asli görevi hukukun ve adaletin sağlanması olan yargı kurumlarında bu iddiaların gündeme geliyor olmasını izah edebilmek mümkün değildir. Dolayısıyla, zabıt katiplerinin hakları ve yaşadıkları sorunlar hakkında aşağıdaki soruların cevaplanması gerekmektedir.

1. Zabıt katipleri hâkim, savcı ve idari üstlerinden gelebilecek mobbing ve baskılara karşı hangi haklara sahiptir?

2. Son 5 yılda zabıt katipleri tarafından Bakanlığınıza kaç adet mobbing, baskı ve tehdit kaynaklı şikâyet başvurusu yapılmıştır ve Bakanlığınız bu şikayetlerden kaçını inceleyerek kurum içi soruşturma başlatmış ve hangi sonuçlara ulaşmıştır?

3. Bakanlığınıza bağlı Adliyelerde son 5 yılda bunalım ve depresyona bağlı olarak intihar eden zabıt kâtibi sayısı kaçtır?

4. Son 5 yılda intihar eden zabıt katipleri ile ilgili olarak kaç tane kurum içi soruşturma yapılmış, hangi sonuçlara ulaşılmış, kaç yetkili kusurlu bulunmuş ve hangi yaptırımlar uygulanmıştır?

5. Zabıt katiplerinin en çok şikâyet ettiği konulardan bir diğeri de özlük hakları sorunları ve geçim sıkıntısıdır. Bakanlığınızın, zabıt katiplerinin maaş ve özlük haklarının İyileştirilmesi konusunda herhangi bir çalışması var mıdır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Memurlar Haberleri