Covid belası can almaya devam ederken doktorlar eylem yapıyor!

Doktorlar Neden Eylem Yapıyor? Doktor Eylemleri nedeniyle yaşanan olumsuzlukları ve çözüm önerilerini sıraladığımız...

Sadece ülkemiz değil dünya Covid belasıyla mücadele ederken; doktorlar bu ay sürekli iş bırakma eylemi yapıyor… Bakın sağlık çalışanları demiyoruz çünkü özellikle twitter gibi sosyal medya mecrasındaki paylaşımların birçoğunda doktorların diğer sağlık çalışanlarından kendilerini farklı gördükleri anlaşılmaktadır. Bu yazımızda bu eylemlerin haklı olup olmadığını inceleyeceğimiz gibi çözüm önerileri de sunacağız.

Öncelikle şunu da belirtmek isteriz ki vatandaşa çok değer veren, kendi ailesinden biri gibi gören doktorlarımızın olduğu da unutulmamalıdır. Onları üzmek, kırmak asla istemiyoruz…
Hükümet değil devlet bu soruna artık çözüm bulmalıdır dedik neden mi? Çünkü bu mesele ve sıkıntı hükümet üstü düşünülerek devlet politikası haline getirilmelidir.

Avrupa ülkelerinde ve AİHM kararlarına bakıldığında memurların barışçıl eylemleri demokratik görülmüştür. Fakat bunun sınırı ölçülülük ilkesidir. Örneğin bir otobanı kamyonlarıyla kapatan sürücülerin eylemi ölçülülük ilkesine aykırıdır. Vatandaşlarımızın kimi ölüm döşeğinde, kimi ağır hasta, kimi ameliyat sırası bekliyor, kimi covidle mücadele ediyor böyle bir durumda en büyük İNSAN HAKKI OLAN YAŞAM HAKKI hiçe sayılarak eylem yapılması düşünülemez. Acil servisler açık diye cevap verilebilir o zaman bazı vatandaşlarımız da şunu der: “madem acil servislerle bu iş yürüyor diğer tıp bölümlerine ne gerek var sadece acillerle vatandaşımız sağlık hizmetlerini alsın”. Mümkün mü? Tabi ki değil…

Maddi konulara gelince doktorların birçoğu zaten bir ilin valisinden bile fazla maaş almaktadırlar, çalışma şartları diğer memurlara göre kat be kat iyidir. Hiçbir memur saat 9.00-9.30 gibi mesaiye gidemez mesela… Örneğin çok yakın bir arkadaşımızın akrabasıyla ilgili kapı kapı dolaştığımız halde hiçbir doktordan bilgi alamadığımız da olmuştur ve bunu bizzat yaşayanlardanız. Ayrıca kanunla korunan tek memur kesimi doktorlardır. Öğretmen bıçaklanır, öldürülür, polise saldırılır fakat eğitimde şiddetin önlenmesine ya da kolluğa şiddetin önlenmesine dair bir kanuni düzenleme yoktur… Fakat doktorlar için bu kanuni düzenleme sağlanmıştır.

Covid-19 hastası pozitif sonucundan sonra hiç aranmıyorsa sorun vatandaşta mıdır? Kısaca doktorlarımız kendilerini vatandaş yerine koyarak empati yapmalıdırlar. Vatandaş bir insandır ve o kişi birileri için çok mu çok değerlidir. Covid nöbeti ücreti almadığı halde filyasyon ekiplerinde; öğretmenler, polisler, tapudaki memurlara kadar çalışmadı mı? Fakat bu insanlar eylem yapmadı hiçbir ücrette almadı…

Geçenlerde Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu bir hastaneyi vatandaş gibi ziyaret ediyor bazı doktorlar bunu dahi eleştirebiliyor “buna yetkisi var mı” diye soruyorlar. Diğer valilerimizde bu tür uygulamalarda bulunmalıdırlar. Evet, valilerin bu yetkisi var hem de o denetimden kat be kat fazlasıyla…

Gerçekten hastasına değer veren onları ailesi gibi gören doktorlarımız yok mu? Tabi ki var… Onlar zaten bu durumları görüyor ve empati yapabiliyorlar.

Kısaca yaşam hakkını ihlal eden eylemleri ne hukuk ne vicdanlar kabul etmektedir. Devletimiz biran önce bu soruna köklü çözüm bulmalıdır.

Önerilerimizi sıralarsak:
1) Her üniversiteye Tıp Fakültesi açılmalıdır. Yeni kurulan üniversitelerin açılış onayı için Tıp Fakültesi kurma şartı getirilmelidir.
2) Özel üniversitelerin Tıp Fakültesi fiyatları makul bir seviyeye getirilerek devlet tarafından belirlenmelidir.
3) Tıp Fakültesi kontenjanları artırılmalıdır. Artırılmışsa bile daha fazla artırılmalıdır.
4) Ülkemizde bulunan geçici sığınmacılardan doktor olanlar derhal sağlık kuruluşlarımıza doktor olarak atanmalı ya da sözleşmeli olarak çalıştırılmalıdır.
5) Yurt dışındaki vatandaşlarımızdan doktor olanlar ülkemize geri çağrılmalı kadrolu olarak atamaları yapılmalıdır. Buna rağbet olmaması durumunda dahi bu çağrıyı devletimiz yapmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; yaşam hakkı her şeyden önceliklidir…
memurdavaları.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Personeli Haberleri