TEAM Araştırma İktidar sürpriz yapmazsa Kılıçdaroğlu kazanır

TEAM Araştırma Genel Müdürü Tol, Erdoğan'ın üst eşiğini açıkladı ve ekledi: 'Sürpriz yaşanmazsa Kılıçdaroğlu kazanacak'

TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, bu kapsamda yürüttükleri saha çalışmalarından izlenimlerini aktardı. 

Diken'den Anıl Can Tuncer'e konuşan Tol, Cumhur İttifakı'nın Meclis’te çoğunluğu sağlaması için gerekli olan yüzde 45 seviyesinden iki-üç puan uzakta olduğunu belirtti; diğer yandan şu anki hesaplara dahil olmayan birçok faktör olduğunu da anlattı: 

”Liste işbirliklerine rağmen millet ittifakı tamamen rahat bir seçime gidiyor diyemeyiz. Çünkü sistem buna izin vermiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 50 puanı geçen kazanıyor. Ama Meclis aritmetiği öyle değil. Örneğin AKP ve MHP’nin Meclis’te çoğunluğu sağlaması için yüzde 44-45 gibi bir ortalamayı tutturması lazım. Buna şu an iki-üç puan uzaklar. Ancak seçimlere doğru neler olacağını kestiremiyoruz.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

'AVANTAJ MUHALEFETTE AMA TAM ANLAMIYLA RAHAT BİR DURUM YOK'

Halen hesaplara dahil olamayan birçok faktör var. Sandık güvenliği bunlardan birisi. Deprem sonrası başka şehirlere göçen nüfusun ne kadarının oy kullanacağını bilmiyoruz. Suriyeli, Afganistanlı yeni vatandaşlar var. YSK bunlara dair verileri açıklasa da her şey tam net değil. 

Yurt dışı oylarının geçmişteki gibi olma ihtimali var. Tüm bunlar düşünüldüğünde, muhalefetin seçimi garantiye alabilmek için olduğundan daha iyi noktaya gelmesi lazım. Avantaj muhalefet lehine görünmekle birlikte tam anlamıyla rahat bir durum yok. Cumhur ittifakının oylarının yükselmemesi ve hatta düşmesi için etkili kampanya yapılması lazım.”

'SEÇİMLERİN İKİNCİ TURA KALMASI KUVVETLİ İHTİMAL'

TEAM Araştırma müdürüne göre; Muharrem İnce, oylarında azalma yaşasa da hala seçimleri ikinci tura bırakma potansiyeline sahip:

"Dört adaylı bu seçimin ikinci tura kalma ihtimali kuvvetlendi. Millet ittifakında aday tartışmasının yaşandığı dönemde Muharrem İnce’ye bir yönelme oldu. Borsada ‘iğne atma’ diye bir tabir vardır. Grafikler bir anda yukarı gider ve yine aynı hızla düşüşe geçer. İnce, böyle bir çıkış yakaladı ve düşüşe de geçti. Ama hala seçimleri ikinci tura götürme potansiyeline sahip. Zaten Erdoğan ve Kılıçdaroğlu dışındaki iki adayın oylarının beş puanı geçtiği hallerde ikinci tur ihtimali artıyor.

En kötü ihtimali konuşursak; Erdoğan 44-45’lere geldiğinde Kılıçdaroğlu’nun da 50’yi geçmesi için kalan iki adayın oylarının toplamının beş puanın altında olması gerekir. Ancak şu an o seviyenin üstündeler. O yüzden ikinci tura gitme ihtimali var. İnce’yle Oğan’ın seçmenlerinin küçük bir kısmı, ikinci turda Kılıçdaroğlu’na vermeyecek.

İnce destekçilerinin yüzde 60’lık kısmı ikinci turda Kılıçdaroğlu’na vermeyi düşünüyor. Bu kesim artık İnce’nin ikinci tura kalmayacağına ve kalma ihtimalinin de akılcı bir şey olmadığına ikna edilirse ilk turda da Kılıçdaroğlu’na verebilir.”

'İMAMOĞLU VE YAVAŞ SAHAYA İNDİ, DURUM DEĞİŞEBİLİR'

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş gibi isimlerin sahaya inmesinin ikinci tur olasılığını değiştirebileceğini belirten Tol’a göre özellikle de genç seçmen ikna edilebilir:

"Bugünkü oy dağılımına göre seçim ikinci tura kalıyor. Ama henüz daha kampanyalar yüksek sesle başlamadı. Daha vaatler yeterince durulmadı. Kampanyanın aktif olması ve son haftalardaki rasyonel oy davranışına çağrılarının artmasıyla ikinci tur ihtimali azalabilir. Bu performansa bağlı. Örneğin cumhurbaşkanlığı yardımcılığı formülüyle Ekrem İmamoğlu bir haftadır sahaya indi ve etkili olmaya da başladı. 

Yavaş’ın da sahne almasıyla birlikte millet ittifakının somut vaatlerini iyi anlatmaları durumunda, ikinci tur ihtimalinin azalacağını düşünüyorum. İkinci turda Kılıçdaroğlu’na oy vermeyi düşünen özellikle de genç seçmenler ikna edilebilir. Son düzlüğe girildiğinde İnce’nin ikinci tura kalamayacak olmasının görülmesi de önemli. İnce’nin Kılıçdaroğlu’na yaklaşabileceğini sanmıyorum. Öyle bir seçmen davranışı görünmüyor.”

'ERDOĞAN'IN ÜST EŞİĞİ YÜZDE 44-45'

Ulaş Tol, Erdoğan’ın ve ittifakının mevcut oyunun yüzde 41-43 aralığında olduğunu belirterek, bir sürpriz yaşanmaması halinde seçimlerin galibinin Kılıçdaroğlu olacağını söyledi:

"Erdoğan ve cumhur ittifakının oyu yüzde 41-43 arasında. Geçen sene bu oy, yüzde 38’lere kadar düşmüştü, oradan yüzde 44’lere kadar yükseldi. Gördüğümüz o ki sınır bu. Üst eşiği 44-45 olarak alıp ona göre bir hesaplama yapmak gerekiyor.

'SÜRPRİZ YAŞANMAZSA KILIÇDAROĞLU KAZANACAK'

Kılıçdaroğlu şu an önde ve yarışı kazanacak gibi de görünüyor. Bundan sonra muhalefet eğer hatasız ilerler, iktidar da çok sürpriz yapmazsa Kılıçdaroğlu kazanacak. En büyük riskler seçimin ikinci tura kalması ve Meclis çoğunluğunun cumhur ittifakında kalması. Bunlar olmadığı sürece cumhur ittifakının kazanma ihtimali zayıf."

Diken / Anıl Can Tuncer

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Gündem Haberleri