696 SAYILI KHK TÜM TAŞERON İŞÇİLERİ MAALESEF KAPSAMADI!

24 Aralık 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 696/KHK Kanun Hükmünde Kararname’yle, taşeron işçilere kadro verilmiştir. Bu düzenleme kamudaki taşeron işçilerin tamamını kapsamamıştır. KHK'da kapsama alınmayan kısa adları KİT, BİT olan kendi alanlarında kurduğu şirketlerde çalışan taşeron işçilerin bir kısmı bu haktan faydalanmamıştır.

Ayrıca, 4 aralıktan önce çalışmış işçiler, joker olarak çalışanlar, kiralık araçlar şoförleri, yemekhane, karayolları anahtar teslim, sözleşmeli, geçici, vekil, fahri ve ücretli statüde çalışan taşeron işçiler kadro alamamıştır. Kamunun asıl işlerinde çalıştıkları hâlde başta hastaneler, bilgi işlemci, laborant, tekniker, kimyager, radyolog olarak çalışan taşeron işçiler de kadro alamamıştır ve en son MEB, TYP kapsamında 6/9 ay çalışan özel güvenlik, temizlik çalışanları dahil ve tüm şartları taşıdıkları hâlde ihalelerin yaklaşık maliyeti içinde personel giderleri yüzde %70’in altında olması hükmüne takılan taşeron işçilerde kapsam dışında bırakılmıştır.

Hak ve hakkaniyet açısından, kadro alamayan taşeron işçilere de kadro verilmesini, yapılan düzenlemenin tamamını kapsamasını taşeron işçilerin sorununa çözüm getirilmeli ve ortaya çıkan eşitsizlik giderilmeli, köklü bir çözüm düzenlemesi yapılmalı, tüm kamuda taşeron çalışanların tamamı kapsam içine alınmalıdır.

(2020 - YÜZDE %4 ZAM ORANI!)
696 sayılı KHK ile kadroya geçen taşeron işçilerin maaşlarında da düzenleme yapılması gerekmete, kamuya geçen taşeron işçilerin ücret artışların da enflasyon farkının dikkate alınması gerekmektedir. 2019 Ocak ayında yapılan zamma adalet ve eşitlik ilkeleri gereği enflasyon farkı da eklenmelidir.
Saygılarımla arz ederim.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri