Disiplin Cezalarının Sicilden Silinmesi Nasıl Olur?

Disiplin hukukunda, memur lehine olan uygulamalardan biri de disiplin cezalarının belirli bir süre ve belirli koşullar oluştuktan sonra sicilden silinmesidir.

Bu konu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 133. maddesinde düzenlenmiştir.
Bu anlamda usulüne uygun olarak yürütülen disiplin soruşturması sonucunda memura verilen disiplin cezaları memurun "özlük dosyasına" işlenir. 
Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur;
-Uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene sonra, 
-Diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının "özlük dosyasından" silinmesini isteyebilir.
Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar  "özlük dosyasına" işlenir.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının "özlük dosyasından çıkarılmasına" disiplin kurulunun mütalaası alındıktan sonra yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.
Disiplin cezalarının sicilden silinebilmesi için, yasada belirtilen sürenin geçmesi, bu konuda bir talep bulunması; memurun davranışlarının olumlu olması yani bu isteğini haklı kılacak nitelikte olması gerekir. 
Buradaki yetkili amir atamaya yetkili amirdir.
Görüldüğü gibi, disiplin cezalarının silinebilmesi için memurun talebi ve belirli sürelerin geçmiş olması yeterli değildir, bunlarla birlikte atamaya yetkili amirin ve kademe ilerlemesi cezalarında disiplin kurulunun görüşü gereklidir. 
Disiplin cezasına maruz kalan memurların bu hususları dikkate alarak gereken zamanda idareye başvuruda bulunmaları gereklidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri