MİRAS CİNAYETLERİ, ANCAK; - ZORUNLU ADALET- İLE ÇÖZÜLEBİLİR…

Türkiye’de her yıl miras paylaşımı yüzünden yüzlerce cinayet işlenmekte, binlerce kişi de yaralanmaktadır. 

HATAY VALİ YARDIMCISI,  ÖLDÜRDÜĞÜ ANNESİ VE KARDEŞİ. 

En çarpıcı örneğini de birkaç hafta önce Hatay’da duyduk. Hatay Vali Yardımcısı, miras yüzünden annesi ve erkek kardeşini öldürdü.   Hatay Vali Yardımcısı T.P.miras paylaşımında anlaşmazlığa düştüğü  annesi İ.T. ve kardeşi A.T.yi öldürdü Bu olay yurt çapında büyük bir infiale sebep oldu..Kamuoyunda genelde cahil insanların bu tür eylemleri yaptığını düşünülürdü.. Bu son örnek bu düşünceyi de ortadan kaldırmıştır..  

Ancak televizyonlarda sıradan haber,  gazetelerde ikinci sayfa haber olarak yer verilen bu haberler kamuoyunun pek dikkatini çekmemektedir. 

Bazen Afyon’da olduğu gibi , 7-8 kişi miras paylaşımı yüzünden öldürüldüğünde, basın birkaç gün gündeminde tutuyor, sonra da unutuluyor. Arama motorlarına miras-arazi cinayeti diye yazıldığında her bölgeden cinayet haberlerini okumak mümkündür. Yani bu olaylara her bölgede yaşanmakta, her yaşta insanlar bu cinayetleri işlemekteler. Ayrıca ölen ve öldürülen kişiler sadece erkekler değil, kadınlar da aynı durumu yaşamaktalar.. 

Ayrıca cinayeti işleyen kişiler cahil kişiler de değil. Son örneğini Hatay’da olduğu gibi üniversite mezunu kişiler de bu cinayetleri işlemektedirler.  

Maalesef miras paylaşımı yüzünden, baba oğlunu, oğlu babasını, kardeş kardeşi, kardeş kardeşinin çocuklarını-eşini, yeğen amcasını öldürmektedir. Cinayetler her yıl artarak devam etmektedir. 

Cinayetlerde en çok mağduriyet yaşayan kadınlar olduğu halde kadın dernekleri hiçbir faaliyet göstermemektedirler. Ben” zorunlu adalet” kitabımı yazarken görüştüğüm kadın derneklerinin çoğu konudan habersizlerdi. 

Ama bu konuda toplumda, kamuoyunda, basında cinayetleri önlemek için hiçbir gayret göstermemektedir.  

 ÖNCE KAMUOYU OLUŞTURULMALIDIR 

 Kadına işkencede, hayvanların öldürülmesinde nasıl bir kamuoyu oluşturulmuş, ardından bu konuyla ilgili yasal önlemler alınmış ise, miras cinayetleri için de, basına, gazetelere, televizyonlara ve sosyal medyaya büyük iş düşmektedir. Kamuoyu oluşturulduktan sonra bunun için gerekli yasal önlemler çıkarılmalıdır. 

Daha önce her miras cinayetlerinde, defalarca, ülkemizin en önemli haber ajanslarına, medya kuruluşlarına, gazetelere konuyla ilgili haber-röportaj yapılması, bu konuda kamuoyu oluşturma talebime bir cevap alamadım. Hatta bir haber ajansına “bundan sonra miras cinayetlerinden sizde sorumlusunuz” diye mesaj çekerek sitemimi ilettim. 

MİRAS CİNAYETLERİNİ ÖNLEMENİN YOLU-ZORUNLU ADALETTİR 

Bu konuda beş yıl araştırma yapmış, gelişmiş ülkelerin miras sistemlerini araştırmış, bin kişiyle anket yapmış,sivil toplum örgütleri ile  akademisyenlerle,, ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmüş ve sonunda ZORUNLU ADALET (2008) diye kitap yazmış birisi olarak çözümü zorunlu adalette, yani  zorunlu eğitimde olduğu gibi miras işini otomatikman devletin yapmasında görüyorum.  

Bunun için sadece miras işine bakan bir miras kurumu ve miras mahkemesi kurulmalıdır. Bu kurum kolaylık olması bakımından Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde bir de “miras kurumu “ olabilir. Böylelikle adı Tapu-Kadastro ve Miras Kurumu Genel Müdürlüğü olabilir. Burada oluşacak Miras Kurulu miras paylaşımını yapacak, sorun çıkarsa miras mahkemesi son karar veren olarak devreye girecektir. 

Vatandaş kurulun huzurunda ya kendileri paylaşacak, ya da miras kurulunun verdiği karara razı olacaktır. Anlaşmazlık olduğu takdirde miraslar MİRASBANK’  aktarılacak, orada satıldıktan sonra da varislere paylaştırılacaktır. Aylar, yıllar süren davalar bir günde, birkaç günde çözüme kavuşturulacaktır. 

Tüm bunlara rağmen sorun yaşanırsa da miras mahkemeleri son çözüm mercii olarak görev yapacaklardır. 

Konunun  yasal muhatapları ; Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Başkanlığından davet gelirse çalışmamın detaylarını da aktarabilirim. 

Ayrıca hazırladığım çalışmalarının detaylarını haber ajanslarında, gazetelerde, televizyonlarda haber-röportaj olarak aktarabilirim. 

Başta yazılı ve görsel medya,televizyonlar olmak üzere Lütfen herkes, MİRAS CİNAYETLERİNE DUR DENMESİ İÇİN KONUYLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPMALI. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri