ÖĞRETMENLER 4 YILDA BİR SINAVA ALINACAK

Öğretmenlere Performans Değerlendirmesini İçeren Yönetmelik Taslağına Göre; Öğretmenler 4 Yılda Bir Sınava Tabi Tutulacak.

Öğretmenlere Performans Değerlendirmesini İçeren Yönetmelik Taslağına Göre; Öğretmenler 4 Yılda Bir Sınava Tabi Tutulacak. MEB, Öğretmen Performans Değerlendirme Yönetmelik Taslağını görüşe açtı. Taslağa göre, MEB öğretmenleri 4 yılda bir sınava tabi tutacak.

Sınav ile İlgili İş ve İşlemler

MADDE 24 - (1) Öğretmenler, dört yılda bir "Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri" kapsamında sınava tabi tutulurlar

 (2) Sınav, Bakanlıkça sınava gireceklerin sayısı, altyapı imkanları ve benzerleri göz önünde bulundurularak her yıl düzenlenebilir.

 (3) Sınav ile ilgili iş ve işlemler Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.

 (4) Sınav, ihtiyaç duyulması halinde coğrafi şartlar göz önünde bulundurularak birden fazla il için bir veya birden fazla merkezde gerçekleştirilebilir.

Sınava ilişkin usul ve esaslar

MADDE 25 - (1) (4) Sınav, Öğretmenlik Mesleği Yeterliklerinde yer alan;

a) Alan bilgisi (% 20),

 b) Alan eğitimi bilgisi (%20),

c) Mevzuat bilgisi (%5),

 ç) Eğitim öğretimi planlama (%5),

 d) Öğrenme ortamları oluşturma (%5),

e) Öğretme ve öğrenme sürecini yönetme (%10),

f) Ölçme ve değerlendirme (%5),

g) Milli, manevi ve evrensel değerler (%10),

 ğ) Öğrenciye yaklaşım (%5),

h) İletişim ve işbirliği (%5),

 ı) Kişisel ve mesleki gelişim (%5) konu başlıkları ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (%5) konularından yapılır.

 (5) Sınavın yapılacağı yer, gün ve zaman ile ikinci fıkrada belirtilen sınav konuları Sınav Koordinasyon Komisyonu tarafından önceden açıklanır.

(6) Sınav sonuçları, sınavın sadece yazılı yapılması durumunda, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 iş günü içinde Bakanlığın internet sitesinde duyurulur.

Komisyonlar

MADDE 26 –

 (1) Sınav koordinasyon komisyonu; Müsteşar ya da görevlendireceği müsteşar yardımcısının başkanlığında, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü ve İnsan Kaynakları Genel Müdürü ya da görevlendirecekleri birer daire başkanı ile bir hukuk müşavirinden oluşur. Aynı usulle birer yedek üye belirlenir. Asıl üyenin bulunmadığı toplantıya komisyon başkanınm çağrısı üzerine yedek üye katılır. Sınav komisyonu, komisyon başkanınm belirlediği tarih ve gündemle toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alımı*. Komisyonun sekretarya hizmetleri Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce yürütülür.

 (2) Sınav koordinasyon komisyonunun görevleri şunlardır; a) Sınav tarihlerini belirleyerek Bakan onayına sunmak, b) Smav sorularının hazırlanmasını veya hazırlatılmasını, sınavların yapılmasını ve değerlendirilmesini sağlamak, c) Sınav sonuçlarının ilgililere duyurulmasını sağlamak, ç) Sınava ilişkin diğer iş ve işlemleri yürütmek.

 Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 27 - (1) Sınav sonuçlarına itiraz, sonuçların ilanından itibaren beş iş günü içerisinde yapılır. İtirazla ilgili işlemler itiraz süresinin bitiminden itibaren en geç on iş günü içerisinde, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce sonuçlandırılarak sonuç ilgiliye yazılı olarak bildirilir.

Performans Puanı Değerlendirmesi Nihai Performans Değerlendirme Puanının Hesaplanması

 MADDE 28

- (1) Öğretmenlerin, Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavına girmediği yıl, nihai performans değerlendirme puanı, kurum müdürü değerlendirmesinin %25'i, zümre öğretmenleri değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %20'si, aynı kurumda görev yapan diğer öğretmenlerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %15'i, veli değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %15'i, öğrenci değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %15'i, Öz değerlendirmenin %10'unun toplamının alınmasıyla hesaplanır.

(2) Öğretmenlerin,  Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavına girdikleri yıl, nihai performans değerlendirme puanı, kurum müdürü değerlendirmesinin %20'si, zümre öğretmenleri değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %15'i, aynı kurumda görev yapan diğer öğretmenlerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %10'u, veli değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %10'u, öğrenci değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %10'u, öz değerlendirmenin %5'i ve  Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavı puanının %30'unun toplamının alınmasıyla hesaplanır.

(3) Bakanlık merkez teşkilatı ile il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen öğretmenlerin nihai performans puanı, en yakın amirin değerlendirmesinin %50'si, iş arkadaşlarının değerlendirmesinin aritmetik ortalamasının %40'ı ve öz değerlendirmenin %10'unun toplamının alınmasıyla hesaplanır.

 (4) Bakanlık merkez teşkilatı ile il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen öğretmenlerin, Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavına girdikleri yıl nihai performans puanı, en yakın amirin değerlendirmesinin %35'i, iş arkadaşlarının değerlendirmesinin aritmetik ortalamasının %30'u, özdeğerlendirmenin %5'i ve Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavı puanının %30'unun toplamının alınmasıyla hesaplanır.

 (5) Üzerinde kurum müdürlüğü görevi bulunan öğretmenlerin nihai performans değerlendirme puanı, il/ilçe milli eğitim müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısı ya da şube müdürü değerlendirmesinin  %25'i, görev yaptığı eğitim kuruntundaki öğretmenlerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamalarının %20'si, görev yaptığı eğitim kuruntundaki müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının  değerlendirmelerinin aritmetik ortalamalarının %15'i, görev yaptığı eğitim kuruntundaki öğrencilerin velilerinin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamalarının %15'i, görev yaptığı eğitim kuruntundaki öğrencilerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamalarının %15'i ve özdeğerlendirmesinin %10'unun toplamının alınmasıyla hesaplanır.

(6) Üzerinde kurum müdürlüğü görevi bulunan öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavına girdikleri yıl nihai performans değerlendirme puanı, İl/ilçe milli eğitim müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısı ya da şube müdürü değerlendirmesinin %20'si, görev yaptığı eğitim kuruntundaki öğretmenlerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamalarının %15'i, görev yaptığı eğitim kuruntundaki müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının değerlendirmelerinin aritmetik ortalamalarının %10'u, görev yaptığı eğitim kummundaki öğrencilerin velilerinin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamalarının  %10'u, görev yaptığı eğitim kuruntundaki öğrencilerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamalarının %10'u, özdeğerlendirmesinin %5'i ve Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavı puanının %30'unun toplamının alınmasıyla hesaplanır.

 (7) Üzerinde müdür başyardımcılığı ya da müdür yardımcılığı görevi bulunan öğretmenlerin  nihai performans değerlendirme puanı, görev yaptığı eğitim kurumu müdürünün değerlendirmesinin %25'i, görev yaptığı eğitim kuruntundaki öğretmenlerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %20'si, görev yaptığı eğitim kuruntundaki diğer idarecilerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %15'i, görev yaptığı eğitim kurumundaki öğrencilerin velilerinin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %15'i görev yaptığı eğitim kurumundaki öğrencilerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %15'i ve öz değerlendirmesinin %10'unun toplamının alınmasıyla hesaplanır.

 (8) Üzerinde müdür başyardımcılığı ya da müdür yardımcılığı görevi bulunan öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavına girdikleri yıl nihai performans değerlendirme puanı, görev yaptığı eğitim kurumu müdürünün değerlendirmesinin %20'si, görev yaptığı eğitim kurumundaki öğretmenlerin değerlendirmelerinin  aritmetik ortalamasının %15'i, görev yaptığı eğitim kurumundaki diğer idarecilerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %10'u, görev yaptığı eğitim kurumundaki öğrencilerin velilerinin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %10'u görev yaptığı eğitim kurumundaki öğrencilerin değerlendirmelerinin aritmetik ortalamasının %10'u ve öz değerlendirmesinin  %5'i ve Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavı puanının  %30'unun toplamının alınmasıyla hesaplanır.

(9) Bu maddede sayılan nihai performans değerlendirmesi için gerekli olan puanlardan herhangi birinin olmaması durumunda mevcut değerlendirmelerle hesaplanan puan yüzlük sisteme çevrilir.

Değerlendirme Düzeyi

MADDE 29 - (1) Öğretmenlerin başarı düzeyi, nihai performans değerlendirme puanı;

a) 90-100 puan arasında olanlar için (A) düzeyi,

b) 76-89 puan arasında olanlar için (B) düzeyi,

c) 60-75 puan arasında olanlar için (C) düzeyi,

 d) 0-59 puan arasında olanlar için (D) düzeyi olarak belirlenir.

 Performans Puanının Kullanılması

 MADDE 30

 - (1) Performans değerlendirme sonucunda öğretmenlerin sahip oldukları başan düzeylerine göre kişisel ve mesleki gelişimlerinde ihtiyaç duyulan alanlara yönelik öncelikle "D" başan düzeyinde yer alan öğretmenlerden başlanarak sırayla "C ve B" başan düzeylerindeki öğretmenler merkezi/mahalli olarak düzenlenen yüz yüze veya uzaktan hizmetiçi eğitime alınırlar.

(2) Performansın iyileştirilmesine yönelik olarak yapılacak hizmetiçi eğitimler ve eğitim sonucu yapılacak sınavlar il milli eğitim müdürlükleri tarafından yürütülür.

 (3) Performans değerlendirmesine göre öğretmenin sahip olduğu puanlar; a) En az bir defa Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavına girmiş olma şartıyla, son dört yılın aritmetik ortalaması alındığında "A" başarı düzeyinde olan öğretmenlere, son görev yaptıkları hizmet alanının, hizmet puanının %50'si kadar ek hizmet puanı verilmesinde, b) En az bir defa Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavına girmiş olma şartıyla, son dört yılın aritmetik ortalaması A başarı düzeyinde olan öğretmenlere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 122. Maddesi birinci fıkrası uyarınca Başarı Belgesinin verilmesinde bir kriter olarak kullanılmasında, c) Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelerinin yenilenmesi için gereken yıllık performans değerlendirme puanlarının hesaplanmasında kullanılacaktır.

(4) Üçüncü fıkra kapsamında ek hizmet puanı ve başarı belgesini almayı hak eden öğretmenin, ek hizmet puanı ve başarı belgesini yeniden alabilmesi için aynı süreyi tekrar tamamlayıp yeterli ortalama puana sahip olması gerekmektedir.

 (5) Müdürlük, müdür yardımcılığı, yurtdışı öğretmenliği, başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik değerlendirmesi için en az bir defa Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavına girmiş olma şartıyla,

 adaylık dahil; a) Kurum müdürlüğü için son dört yılda yapılan performans değerlendirmelerinden en az ikisinin A başarı düzeyinde, b) Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi kurum müdürlüğü için son dört yılda yapılan performans değerlendirmelerinden en az ikisinin A başarı düzeyinde, c) Kurum müdür yardımcılığı için son iki yılda yapılan performans değerlendirmelerinden en az birinin A başarı düzeyinde, ç) Yurtdışı öğretmenlik için son dört yılda yapılan performans değerlendirmelerinden en az ikisinin A başarı düzeyinde, d) Uzman öğretmenlik için son sekiz yılda yapılan performans değerlendirmelerinden en az dördünün A başarı düzeyinde, e) Başöğretmenlik için son on dört yılda yapılan performans değerlendirmelerinden en az yedisinin A başarı düzeyinde olması gerekmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri