Özel eğitim sınıfı öğretmenlerine nöbet görevi haksızlığı ne zaman son bulacak?

2016 yılında nöbet görevini yerine getiren öğretmenlere ve müdür yardımcılarına haftalık 2 saat nöbet ek ders ücreti ödendi. Nöbet ek ders ücreti 2017 yılında ise haftalık 3 ek ders saati olarak ödenmektedir. Nöbet ek dersinden öğretmenler, müdür yardımcıları, müdür yetkili öğretmenler yararlanabilmektedir. Anasınıfı öğretmenleri de nöbet ek ders ücreti almaktadırlar. Anasınıfı öğretmenlerine nöbet ek ders ücreti ödenmesinden dolayı özel eğitim öğretmenleri de kendilerine nöbet ücreti ödenmesini MEB’den talep etmektedirler.

Özel Eğitim Sınıfı Öğretmenlerine Nöbet Görevi verilememektedir. MEB tarafından 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen görüş yazısında özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verilemeyeceği belirtmiştir. Anasınıfı öğretmenlerine ödenen nöbet ek dersi ücretinden sonra özel eğitim öğretmenleri de haftalık nöbet ek ders ücreti istemektedirler. Milli Eğitim Bakanlığı ise özel eğitim öğretmenlerinin nöbet tutmasının mümkün olmadığını açıklamaktadır.

Özel eğitim sınıfı öğretmenleri sınıflarından ayrılamadığı için okul genelinde tutmaları mümkün görünmemektedir. Ancak sınıflarındaki zihinsel engelli çocukları korumak adına sınıftan hiçbir teneffüste ayrılamadıkları için zaten sınıf içinde teneffüs süresince nöbet tutmaktadırlar. Ancak daimi teneffüs vazifelerinden ve fedakarlıklarından dolayı nöbet ücretlerine herhangi bir ücret ödenmediği yıllarda dahi bir ücret talep etmemişlerdir. Buna rağmen nöbet görevlerine ücret ödenmesi kararlaştırıldığında bu ücreti en çok hak eden zihinsel engelliler öğretmenleri unutulmuş, diğer öğretmenlere nöbet ücreti ödenmesine başlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim sınıf nöbetçiliğini başlatarak yönetmelikte bu doğrultuda düzenlemeler yapmalıdır. Zihinsel engelliler öğretmenlerine görev yaptıkları özel eğitim sınıflarında nöbet görevi tanımlanmalı ve görev yerleri sabit olmak üzere nöbet ücreti ödenmelidir. Yönetmeliğin nöbet görevi ile ilgili maddesine dayanarak zihinsel engelliler öğretmenlerine nöbet görevi ücreti ödenmeyeceğini belirten Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda oldukça insafsız davranmaktadır. Yönetmeliğin ilgili maddesi değiştirilerek zihinsel engelliler öğretmenlerine nöbet ücreti ödenmesinin yolu açılmalıdır.

Saygılarımla.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri