PANSİYONDA İŞLENEN SUÇUN CEZASINA PANSİYONUN BAĞLI OLDUĞU OKUL KARAR VERMELİDİR

Eylül 2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin disiplin hükümlerinde birçok sorun olmakla birlikte dikkat çeken önemli bir madde vardır ki, bu maddenin yeniden gözden geçirilmesi mühimdir. Zira, pansiyonda işlenen suça ceza verilmesi noktasında okul idaresinin ve disiplin kurulunun elini-kolunu bağlayan bu hükmün ne makul ne de makbul olduğu ifade edilebilir. Adeta bu maddenin varlığı pansiyon düzenini bozan öğrenciyi ceza verilmesini engeller niteliktedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin pansiyon, başka okul veya işletmedeki disiplin olaylarına açıklık getiren 165. maddesinde belirtildiği üzere (Değ:1/7/2015-29403 RG) “Öğrencinin kayıtlı olduğu okul dışında; kaldığı pansiyonda, ders, kurs veya telafi eğitimi aldığı okullarda, disiplin olaylarına karışmaları hâlinde, olayın meydana geldiği okul tarafından gerekli araştırma/inceleme/soruşturma yapılır. Olayla ilgili tanzim edilen dosya, karar verilmek üzere öğrencinin kayıtlı olduğu okula gönderilir” hükmü yer almaktadır. Sorun son cümleden de anlaşılmaktadır. Örneğin; bir öğrenci A okulunun pansiyonunda kalmakta ve orada sorun çıkarmaktadır. Lakin kendisi B okuluna kayıtlı olduğu için soruşturmanın sonucuna bağlı olarak kararı B okulunun disiplin kurulunun alması sürece başka hususların da katılabileceği düşünülürse sağlıklı bir durum olmayacağı aşikardır. Bu sebeple öğrenci hangi okulun pansiyonunda kalıyorsa o okulun disiplin kurulunun vereceği cezai yaptırımın uygulanması daha adil ve uygundur kanaatindeyim. Suçun işlendiği pansiyon hangi okula bağlı ise o okul soruşturmayı yürüten okul olduğuna göre nihai kararı da pekala açıklayabilmelidir. Bu süreçte öğrencinin kendi okulundan da gerekli bilgiler istenerek “iyi hal” vb durumlar saptanarak süreç ilerletilebilir. Lakin pansiyonda yaşanan olaylardan bihaber olan başka bir okulun orada yaşanılan olaylara vakıf olması sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Bu sebeple bu maddenin yeniden tanzim edilmesi bir gerekliliktir.

Disiplin süreçlerinde öğrenciyi kazanmak esastır. Lakin işlenen suçlara gerekli caydırıcı cezaların verilebilmesi de ilgili yönetmelik hükümlerine bağlı olduğu için, bu maddenin yeniden gözden geçirilmesi önemlidir.

.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri