TÜM ŞARTLARI TAŞIDIKLARI HALDE "İŞÇİLİK MALİYETLERİ" YÜZDE 70 KOŞULU GEREKÇESİYLE KADRO ALAMAYAN BELEDİYE VE KAMUDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLERİMİZ BİR UMUT ÇÖZÜM BEKLİYOR?

Bunca olumsuzluklara rağmen şoför, şikayet etmeden hizmetini en iyi şekilde yerine getirir. Gece, gündüz demeden, hayat ve yol şartları ne durumda olursa olsun, can taşır, yük taşır, emek sarf edip üzerine dert taşır. Yüzde 70 işçilik maliyeti yargı kararıyla 2014 yılında çıktı ve sürücülü araç kiralama ihalelerindeki şoförler "personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı ihalesi" olmaktan çıktı. 1 yıl sonra 2015 yılında, 6359 personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında uygun görüş alınması "..." Mevzuat Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 13/1/2015 No: 2015/7200 "..." hizmet alımlarında ihaleye çıkılmadan önce uygun görüş alınmasına, "..." fıkrasının (e) bendi kapsamında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sayıldı. Buna rağmen KHK'da 2015'de ki bakanlar kurulu kararı geçerli olmadı. Bu noktada yetkili makamın konuya açıklık getirmesi, 2015 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılan "personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı ihalesi" sayılan 'Kiralık Şoförlerin' nasıl oluyor da 2014 yılı KHK, %70'lik işçilik maliyeti engeline sokularak kapsam dışı bırakılıyor. Bunu anlamakta zorlanıyoruz!

Çözüm mümkün mü?; Merkezi idareler ve Belediye iştiraklerine geçiş sağlanması için işçilerin sürekli işçi geçişlerinde yüzde 70 koşulu aranmaksızın 2/3 madde kapsamında değişiklik yapılarak kiralık araç şoförlerin sürekli işçi kadrosu statüsüne geçişleri sağlanabilir. Taşeron işçinin çalıştığı ihalenin biçimini seçme hakkı olmadığı gibi, çalıştığı ihalede personel giderinin yüzde 70’in altına düşmesine ilişkin de hiçbir tasarrufu yoktur. Buna rağmen yüzde 70 koşulu sebebi ile "kadro alamamak" bedelini kiralık araç şoförleri ödemektedir.

Anayasanın eşitlik ilkesinde 10. maddesinde, “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” Anayasanın eşitlik ilkesi doğrultusunda ayrımsız kadro düzenlemesi yapmasını saygılarımızla arz ederiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri