YKS SÜRDÜREBİLİR BİR SINAV SİSTEMİ OLMAKTAN UZAKTIR

Bugün açıklanan yeni sınav sistemi ile YGS-LYS aranacak gibi duruyor. Nitekim maç esnasında kuralların değişmesinden bu tablonun ortaya çıkacağı görünür gibiydi. Yeni sınav sisteminde Türkçe ve Matematik testlerinin beliryeci olacağı artık kesinleşti. Bu durum coğrafya ve tarih bilmeyen mühendislerin, tıp hekimlerinin yetişeceğini gösterir niteliktedir. Lakin ülkesinin geçmişini ve bugününü bilmenin tarih ve coğrafya bilmekten geçtiğini de hatırlatmak isteriz.

Yeni sınav sisteminde bir günde 2 oturuma girecek olan bir aday, ilk etap da Türkçe-Matematik sınavına girip 1-2 saatlik bir molanın ardından bu sefer kendi alanına yönelik ikinci bir sınava girecektir. Tabiki ilk sınavdan barajı geçtiğine kanaat getirebilirse (!)

Adayın, ilk basamak yani Temel Yeterlilik Testinden (Türkçe-Matematik) sınavının iyi geçip geçmediğine kanaat getiremeyip ikinci sınava girmemesi ya da motivasyonu bozuk bir şekilde sınava girip sınavını bu şekilde sürdürmeye çalışması pedagojik açıdan ne kadar doğrudur, tartışılır niteliktedir.

Barajı geçme konusunda sınavın içeriğinde sadece Türkçe-Matematik olacağına göre, 9 ve 10. Sınıflarda Tarih, Coğrafya, Edebiyat, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi derslerin olmasının da çok büyük bir önemi kalmamaktadır. Nitekim aday, barajı geçmek için Türkçe-Matematik’e önem verecek, bu durum diğer derslerin gölgede kalmasına yol açacaktır. Oysa ki, hem Türkçe-Matematik hem de Tarih-Coğrafya-Edebiyat-Fizik-Kimya-Biyoloji gibi derslerin her birinden temel sayılabilecek hususların sınav kapsamında olması gerekmektedir. Çünkü, tıp okumak isteyen bir aday, Temel Yeterlilik Sınavı (Türkçe-Matematik testlerinden) sonra Fen Bilimleri Sınavına gireceğine göre Tarih-Coğrafya derslerini görmesi ne kadar fayda sağlayacak, aday bu derslerden ne kadar donanımlı olacak? Büyük tartışma konusudur.

Yeni sınav sistemi, sürdürülebilir olmaktan oldukça uzaktır. Tüm dersleri kapsayıcı bir Temel Yeterlilik Sınavı’nın olması gerekmekte, iki sınav arasında da bir önceki sınavın sonucu açıklanacak şekilde minimum 1 ay olmalıdır. Bu çerçeve de YGS-LYS’nin daha iyi bir sınav sistemi olduğu muhakkaktır.Saygılarımla

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri