Temmuz Zammında Yeni İpucu: Merkez Bankası Verileri ZAM Hesaplarını Değiştirdi!

Temmuz Zammında Yeni İpucu: Merkez Bankası Verileri ZAM Hesaplarını Değiştirdi!
Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi 6 aylık enflasyon oranına dair ipucu verdi. Peki SSK ve Bağ-Kur emeklilerini Temmuz'da neler bekliyor? Zamlı maaşlar ne kadar olacak? Detaylar haberde!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını yayımladı. Reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcı tarafından yanıtlanan ankette, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken, bu anket döneminde yüzde 44,16 oldu.

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 40,53 TL iken, bu anket döneminde 40,01 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 42,79 TL iken, bu anket döneminde 42,47 TL olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın anketi ise temmuz ayında emekliye yapılacak zam tahminlerini değiştirdi.

Takvim'den Çığıl Önyener'in haberine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına 6 aylık enflasyon artışı yansıtılacak. Bunun ilk 3 ayı belli oldu. Ocak-Mart enflasyonu yüzde 15.06 çıkmıştı. Yani 3 ayda SSK ve Bağ-Kur'lulara yüzde 15.06'lık artış kesinleşti. Geriye 3 veri daha kalırken Merkez Bankası'nın anketi zamma dair ipucu verdi.

Ankette enflasyon tahmini Nisan ayı için yüzde 3.25, Mayıs için yüzde 3, Haziran ayı için yüzde 2.54 oldu. Bu tahminler gerçekleşirse bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 25.48'i bulacak. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammının oranı da yüzde 25.48'e çıkacak.

Ekonomistlerin tahminlerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammı yüzde 25.48'i bulacak. Bu tahminler gerçekleşirse, emeklilerin aylıklarında önemli bir artış olacak.

Bağ-Kur tarım emeklilerinde en düşük kök aylık 8 bin 89 lira 62 kuruş. 6 aylık enflasyon zammı ile bu maaşın 10 bin 150 liraya yükselmesi bekleniyor. 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda en düşük kök aylık 7 bin 47 lira. Bu maaşın da 8 bin 842 lirayı aşması öngörülüyor.

2000'den önce emekli olan SSK'lılarda ise en düşük aylık 11 bin 367 lira. Bu aylık zam ile 14 bin 264 liraya yükselecek. Bağ-Kur esnaf emeklilerinde de halen 10 bin 180 lira olan en düşük aylık, 12 bin 773 liraya çıkacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı formülü hayata geçirilirse, zam oranı daha da artabilir.

Taban aylık artışı da gündemde. Bu artış gerçekleşirse, emeklilere yapılacak en düşük aylık ödeme 12 bin 548 lirayı aşacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.